Četvrtak 04.12.2014.
16:22
Srna

"Kriza u Ukrajini je posledica stava EU"

NATO prolazi kroz krizu i treba da nađe put: Sergej Lavrov


"Evroatlantski region prolazi kroz fundamentalnu krizu i treba naći izlaz. Put u budućnost može biti određen samo zajedničkim naporima i izvlačenjem ispravnih zaključaka iz lekcija iz prošlosti", rekao je Lavrov na sastanku u Bazelu.

On je rekao da iskustvo iz nekoliko poslednjih godina pokazuje da jednostrane metode i nepriznavanje počinjenih grešaka ne vode nikuda.

Lavrov je rekao da je prijedlog Rusije o trostranom procesu odbijen na sastanku u Kijevu prije godinu dana i da su "zapadne kolege podržale antiustavni državni udar i zažmurile na podelu društva nasiljem ultranacionalista".

Lavrov je rekao da su ti ljudi želeli da čitav ukrajinski narod "prati njihovu ideologiju", preneo je TASS.

Ruski zvaničnik je rekao da je drugi pokušaj prevazilaženja ukrajinske krize bilo saopštenje iz Ženeve koje su 17. aprila objavili EU, Rusija, Ukrajina i SAD, kada je Kijev obećao da će pokrenuti "sveobuhvatnu, transparentnu i odgovornu" ustavnu reformu, uz učešće svih regiona i političkih snaga u zemlji.

"To nije učinjeno do danas", rekao je Lavrov o podsjetio da su SAD, EU i Ukrajina odbili prijedlog švajcarskog predsjedništva OEBS-a da to saopštenje bude osnova mape puta ove organizacije.

2024 © - Vesti online