Četvrtak 04.12.2014.
15:59
Beta

Tadić: Sporazum sa Rusijom nije bio štetan

Bilo bi gore da nismo imali sporazum, kaže Boris Tadić
 

"Važno je da u javnoj debati imamo ozbiljnu analizu svega učinjenog, odgovornost treba da se nosi, ali je necivilizovano obmanjivati javnost kada su važni projekti u pitanju i 'bacati blato u oči' svojim političkim protivnicima", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u stranačkim prostorijama.

Prema njegovim rečima, svaki ekonomski sporazum takvog obima ima i dobre i loše strane, a njegovo nepotpisivanje bilo bi mnogo štetnije za Srbiju.

Tadić, predsednik Srbije u vreme kada je 2008. godine potpisan sporazum sa Rusijom, ocenio je da je privatizacija NIS-a i potpisivanje ugovora sa Gaspromom kao strateškim partnerom bila dobra odluka, jer se radilo o obezbeđivanju energetske sigurnosti za Srbiju.

On je istakao da je to bila investicija u sektoru u koji nije ulagano nekoliko decenija i dodao da je zdravlje građana Pančeva bilo ugroženo.

"Gasprom je značajan činilac u energetskom sektoru u čitavom svetu, ne samo u Rusiji", rekao je Tadić i dodao da su sve stranke, osim LSV i LDP, glasale za taj sporazum u Skupštini Srbije i da je tada postignut najveći konsenzus.

Bivši predsednik Srbije je istakao da bi naftna industrija doživela "tešku sudbinu" da Srbija nije potpisala sporazum u vreme kada je potpisan i ne bi bilo zapošljavanja u tom sektoru.

"Oni koji danas kritikuju ovaj sporazum polaze od idealnog scenarija, a ne od realnosti", naveo je Tadić i dodao da u to vreme niko nije želeo da investira u Naftnu industriju Srbije, jer je bila ekonomska kriza.

2024 © - Vesti online