Četvrtak 04.12.2014.
10:51 >> 11:07h
telegraf.rs

VIDEO: Zbog ovoga gori Amerika

Trenutak hapšenja (gušenja) Erika Garnera
 

Garner (43) je u julu bio optužen za nelegalnu prodaju cigareta kada mu je Pantaleo prišao iza leđa i, uz pomoć kolega, oborio ga rvačkim zahvatom, kojim se izaziva gušenje. Policija je saopštila da je Garner pružao otpor prilikom hapšenja.

Celokupan spor između policajaca i Garnera snimljen je i snimak se veoma brzo proširio internetom izazivajući diskusije o upotrebi sile američke policije, posebno protiv manjina.

Odmah posle saopštenja odluke Velike porote, sinoć su izbili i, uglavnom, mirni protesti širom Menhetna, uključujući terminal železničke stanice Grand Central, Tajms Skver i u blizini centra Rokfeler.

 

Tokom protesta u Njujorku uhapšeno je tridesetak demonstranata. Policija je iskazala suzdržanost i dopustila je demonstrantima da blokiraju saobraćaj neposredno pre nego što su im naredili da se raziđu.

Demonstranti su protest nastavili na ulicama, uzvikujući brojne parole. Američko Ministarstvo pravosuđa saopštilo je da je pokrenuta istraga o tome da li su prekršena Garnerova građanska prava.

Pogledajte još jedan video na koji način je policija ubila Garnera:

 

Ovo je druga odluka Velike porote koja je za manje od sedam dana izazvala negodovanja

jer protiv policajca nije podignuta optužnica za ubistvo nenaoružanog mladića. Odluka porote o oružanom incidentu u kojem je u Fergusonu, u saveznoj državi Misuri, policajac Daren Vilson ubio tamnoputog Majkla Brauna, izazvala je nasilne proteste u tom predgrađu Sent Luisa. Više o tome naći ćete OVDE.

2024 © - Vesti online