Petak 16.04.2010.
10:05
Srna

Tihić: Tadić i Josipović relaksiraju region

Sulejman Tihić

"Treba da se otvore sve teme, naročito one koje neki smatraju tabuima'', rekao je Tihić za današnje sarajevsko ''Oslobođenje'', ističući da je jako važno ne prekidati dijalog zato što neko pitanje nije rešeno.


Govoreći o Josipovićevoj poseti Ahmićima i Križančevom Selu, gde je odao počast hrvatskim i bošnjačkim žrtvama, Tihić je rekao da treba otići i obići mesta stradanja, bez obzira na naciju, i na taj način otrgnuti se okovima prošlosti.

''Naš je problem politizacija svega, naročito stradanja, a kada to kažem, mislim na sve strane'', istakao je lide SDA.

Tihić je ocenio da Sajam u Mostaru nije bio prilika da predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić izrazi svoje nezadovoljstvo zbog hapšenja optuženih za ratne zločine Ilije Jurišića i Ejupa Ganića.

Ocenivši da je akcija u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, za koju se tereti Ganić, bila legitimna vojna akcija oslobađanja predsednika Predsedništva BiH, Tihić je potvrdio da se na tom mestu dogodio zločin.

''Nikada nisam spominjao brojke, ali smatram da su sudovi u BiH, naročito u periodu posle rata, morali istražiti taj slučaj i procesuirati one koji su počinili zločine'', rekao je lider SDA, konstatujući da se u tom slučaju ne bi dešavala ni hapšenja, ni poternice, niti ekstradicije.

2024 © - Vesti online