Četvrtak 04.12.2014.
08:35
J. L. Petković - Vesti

Hašim Tači "lovi" Vučića u Njujorku

Uspomena iz Brisela: Vučić, Dačić, Eštonova i Tači
 

U ovom dokumentu izražena je zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini i "negativnih posledica koje bi mogao da ima na dosadašnji napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu".


Učešće na sednici najavio je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, a u Njujork je otputovao i odlazeći kosovski premijer Hašim Tači. Kako "Vesti" saznaju, u Prištini se spekuliše da bi moglo da dođe do susreta dvojice političara, odnosno da je sa tom namerom Tači otputovao u SAD.


U izveštaju Ban Ki Muna još se navodi da sadašnja generacija lidera mora da nastavi istorijski proces normalizacije odnosa sa Beogradom, pomiri se sa prošlošću, iskoristi prilike koje se pružaju kroz pregovore o stabilizaciji i pridruživanju sa EU i nastavi reforme koje će omogućiti dalji razvoj kosovske ekonomije i društva.


Generalni sekretar UN je čestitao kosovskim vlastima i Vladi Srbije na napretku u ostvarivanju zajedničke evropske budućnosti i ohrabrio nastavak dijaloga na visokom nivou pod okriljem EU, izrazio zadovoljstvo zbog rada kosovske policije u suočavanju sa problemom nasilnog ekstremizma i pohvalio lidere islamske zajednice i druge verske i sekularne vođe na Kosovu zbog toga što su se ogradili od ekstremizma.
 

2024 © - Vesti online