Četvrtak 04.12.2014.
07:40
Lj. Ivanović - Vesti

Hrvati prizemljili Er Srbiju

Hrvati prizemljili Er Srbiju
 

Naime, Er Srbija je u okviru regionalne strategije najavila obnavljanje letova Beograd-Zagreb s ciljem da iz hrvatske prestonice privuče i tranzitne putnike koji bi onda preko Beograda leteli za destinacije koje ne pokriva Kroacija erlajnz.


Ali, onda je iz Zagreba usledio hladni tuš i Hrvatska se pozvala na odredbe Sporazuma o otvorenom nebu kako bi uskratila mogućnost putnicima da kupuju karte za vezane letove iz Zagreba preko Beograda za treće zemlje. Er Srbija je verovala da će dobiti sve dozvole i počela je da se reklamira u Hrvatskoj sa širokom paletom destinacija, tačnije njih 13.


Hrvatsko Ministarstvo saobraćaja je donela odluku prema kojoj će Er Srbija moći da obavlja letove između Zagreba i gradova u Srbiji, ali putnicima iz Zagreba neće moći da prodaje karte za letove preko Srbije za druga odredišta niti će putnici iz Zagreba u Beogradu smeti da u transfer zoni čekaju svoj sledeći let. To znači da bi morali da se iskrcaju, preuzmu prtljag i ponovo čekiraju, što zapravo obesmišljava transfer.


Hrvatska tvrdi da Srbija nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavljanju evropskog zajedničkog vazdušnog prostora koji je potpisala s EU kao pridružena stranka. Iz Er Srbije se ne oglašavaju, ali "Vesti" saznaju da direktor Dane Kondić vodi pregovore u Zagrebu.

2024 © - Vesti online