Utorak 02.12.2014.
12:09
Beta

Kako se Ivan Ivanović našalio sa silovanim Bosankama?

Izvinio se, ali na Tviteru: Ivan Ivanović
 

Udruženja novinara su u saopštenju zatražila od Republičkog tela za elektronske medije (REM) da hitno reaguje i na odgovarajući način sankcioniše taj "više nego neukusan televizijski nastup", a od TV Prva da se izvini svim žrtvama silovanja.

Ovako se Ivan "našalio":

"Od 1995. godine porastao je broj Bosanki koje rađaju pre petnaeste godine. Ko kaže da Plavi šlemovi tamo ništa nisu radili".

NUNS i NDNV su podsetili na procene da je u ratu na prostoru Bosne i Hercegovine silovano više desetina hiljada žena. Sistematsko silovanje i seksualno ropstvo u vreme rata predstavljaju zločin protiv čovečnosti.

"'Šala' koju je ispričao Ivan Ivanović predstavlja posebnu uvredu za žrtve silovanja kojima je pravda do danas ostala uskraćena", ocenili su NUNS i NDNV.

U zajedničkom saopštenju 11 nevladinih organizacija iz Srbije, koje je prosledio Fond za humanitarno pravo, navodi se da je Ivanović "ismevao žrtve silovanja počinjenih tokom i u vezi sa ratom u Bosni i Hercegovini i na taj način grubo uvredio hiljade žrtava ovog zločina u BiH".

Organizacije za ljudska prava zatražile su od Prve srpske televizije i Ivana Ivanovića da se javno izvine žrtvama silovanja tokom rata u BiH i da u znak pijeteta prema tim žrtvama u terminu emisije prikažu film Grbavica, koji govori o sudbini silovanih žena u BiH.

Ivan Ivanović sinoć se na svom Tviter nalogu izvinio svima koje je uvredilo njegovo obraćanje.

"Izvinjavam se svima koje je uvredilo moje obraćanje u petak. Veliki sam protivnik rata i nasilja. Očigledno ne poznajem dovoljno prilike u BiH", napisao je Ivanović.

2024 © - Vesti online