Ponedeljak 01.12.2014.
21:34
Beta

"Teže do investitora bez Južnog toka"

Srbija na gubitku jer će sad sama morati da finansira priključenje na gasovod: Mahmut Bušatlija

Bušatlija je kazao da će, posle odluke ruskog Gasproma da "zatvori" projekat izgradnje gasovoda Južni tok, biti teže doći do investitora, naročito onih u oblasti industrije, zbog nedostupnosti energenata, u ovom slučaju gasa.

Šef ruskog Gasproma Aleksej Miler izjavio je tokom posete Turskoj da je projekat gasovoda Južni tok "zatvoren" i dodao da povratka tom projektu neće biti.

On je rekao da su se Moskva i Ankara dogovorili o izgradnji morskog gasovoda kapaciteta 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje. Miler je naveo je da će 14 milijardi kubnih metara dobijati Turska, a da će ostala količina ići do granice Turske i Grčke.

Bušatlija je kazao da je Srbija na gubitku, jer je planirano da ruska strana sama finansira izgradnju gasovoda i dodao da će Srbija verovatno imati mogućnost da se priključi na gasovod koji ide do Grčke, ali o svom trošku.

"Ako su se Rusi sa Turskom dogovorili da gasovod pređe preko Turske, mi smo tu onda izlišni, ali ne samo mi, već i svi oni koji su očekivali taj gasovod, kao što su Bugarska, Mađarska i Austrija", kazao je Bušatlija.

2024 © - Vesti online