Utorak 02.12.2014.
05:30
Lj. Ivanović, J. O.

Šešelj: Bramerc je budala!

Neka me hapsi Vučić: Vojislav Šešelj
 

Tužilaštvo stoga zahteva da ta odluka bude opozvana, da Šešelju bude naloženo da se vrati u Hag i da se potom održi rasprava o njegovom zdravstenom stanju i uslovima pod kojim bi, eventualno, ponovo mogao biti privremeno oslobođen.

Šešelj: Bramerc je budala!

Lider radikala Vojislav Šešelj uz grohotan smeh je saslušao vest da je glavni haški tužilac pokrenuo postupak u kome od Haškog tribunala traži njegov hitan povratak u pritvor ovog suda. U kratkom telefonskom razgovoru, lider radikala je u svom stilu, eskluzivno za "Vesti" rekao:


- Serž Bramerc je obična budala. Nisam se ni našta obavezao jer su mene iz Haškog suda bukvalno izbacili. Sigurno je i da se tamo dobrovoljno neću vraćati, a biće veoma zanimljivo da vidimo kako će me, u slučaju da sud to zatraži, hapsiti moji glavni saučesnici u svim "ratnim zločnima" Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Podsetimo, Šešelj je 12. novembra stigao u Srbiju, na privremenu slobodu do izricanja presude, gotovo bez ikakvih uslova i zabrana bavljenja javnim i političkim životom. Odmah po dolasku u Beograd ustalasao je političku javnost u Srbiji i regionu.

Reafirmišući ideju Velike Srbije, nazivajući predsednika i premijera Srbije izdajnicima, a hrvatske političare somovima, Šešelj je uspeo da se nađe i na dnevnom redu Evropskog parlamenta koji je rezolucijom osudio ne samo njegove reči, već i Srbiju koja je "to otćutala".


Situacija se zakomplikovala i dovela do ozbiljnih potresa u srpsko-hrvatskim odnosima, te je premijer Hrvatske Zoran Milanović otkazao posetu Beogradu, kako je rekao, razočaran reakcijama Beograda na Šešeljeve istupe.


Inače, pre pet dana je Tribunal u Hagu u pisanom saopštenju pojasnio koji su to uslovi propisani vođi SRS za puštanje na privremenu slobodu. U Hagu navode da se od Šešelja tražilo da po dolasku u Srbiju preda pasoš vlastima, da ne stupa u bilo kakav kontakt sa žrtvama i svedocima u procesu protiv njega i da ni na koji način ne pokušava da na njih utiče.


Od lidera radikala se traži i da ni na koji način ne utiče na pravosudnu proceduru i da se pred sudom u Hagu pojavi po upućenom pozivu. Tribunal je od vlasti Srbije zatražio da Šešelju ne izdaju novi pasoš kojim bi mogao da putuje bez dozvole sudskog veća.


U tom smislu, Šešelj sve uslove poštuje, a u Hagu bi zaista mogao da se mimo njih nađe samo ukoliko je pretresno veće spremno da izrekne presudu za odavno završeni proces. Sam Vojislav Šešelj kaže da će u Hag otići samo silom, tako da ostaje da se vidi kako će sada reagovati veće sudija kojim predsedava Antoneti.

2024 © - Vesti online