Utorak 02.12.2014.
04:30

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Ubistvo iz milosrđa (3): Manekeni lapota

Đakon i kardiolog Petar Dabić

- Crkva vrednuje i posmatra sve oko nas, iz perspektive dolazećeg Carstva nebeskog i trenutka nastupanja Suda Božjeg, gde će Hristos biti mera i sudija svima i svemu. Iz te perspektive ljudska ličnost kao bogolika, od momenta začeća embriona do momenta telesne smrti, najviša je vrednost stvorenog sveta, bez obzira na objektivne osobine te ličnosti (bez obzira na pol, rasu, uzrast, obrazovanje, položaj u društvu, materijalni status i slično). Današnja praksa medicinskog abortusa neželjenog deteta ili ubistvo iz humanosti neizlečivog bolesnika je nehrišćanska. Postojala je u paganskom svetu (na primer, ubijanje defektne dece u Sparti što je ekvivalent današnjem abortusu). Legalizovanje eutanazije je obnova paganske nehrišćanske etike u sadašnjoj Evropskoj uniji.


Da li je čin milosrđa prekinuti samrtničku patnju obolelima?
- Argument da se eutanazijom smanjuje patnja obolelog u eri postojanja veoma moćne terapije bola u razvijenim zemljama EU u stvari je zamagljivanje činjenice da je kampanja legalizacije eutanazije isključivo motivisana smanjenjem troškova lečenja, a ne brigom o pravu na dostojanstvenu smrt.


Pošto državni propisi u Srbiji teraju lekare u domovima zdravlja da štede na propisivanju lekova, da li je u Srbiji već na delu svojevrsna eutanazija?
- U pitanju je preslikavanje prakse lečenja u SAD, gde kvalitet lečenja zavisi isključivo od mogućnosti plaćanja medicinske usluge. U SAD nekoliko miliona građana uključujući i decu ne mogu nikako da se leče. Kod nas još kako-tako funkcioniše zdravstvena zaštita zasnovana na solidarnosti, zahvaljujući smešno niskim cenama zdravstvenih usluga i rada medicinskih radnika u državnom zdravstvu. Istovremeno cene hrane, uslužnih delatnosti ili zanatske usluge nekoliko puta su veće nego cene rada lekara u državnim ustanovama, a građanstvo prihvata takvu situaciju kao normalnu i uporno glasa za političare koji takav sistem održavaju. Na kraju, cenu kad-tad plaća svako od nas, kada se suoči sa ozbiljnom bolešću, bilo sopstvenom ili nekog svog najbližeg.


Da li se najavom donošenja zakona o eutanaziji u Srbiji vraćamo u davnašnji lapot?
- Crkva se svim sredstvima u prošlosti borila protiv lapota. Lapot je bio motivisan isključivo materijalnim razlozima uklanjanja ekonomski neproduktivnog člana zajednice. Isti motiv suštinski imaju i promoteri legalne eutanazije u EU.

Ubistvo iz milosrđa:

1. Mušterije smrti

2. Smrt po porudžbini


Sutra - Ubistvo iz milosrđa (4): Ubio ga hleb
 

2024 © - Vesti online