Četvrtak 15.04.2010.
19:42
Vestionline

Poljska će objaviti zapis crne kutije iz predsedničkog Tupoljeva


 

"Neće biti objavljeni samo delovi razgovora", kazao je Seremet poljskom radiju TOK FM.

Zapisi iz dve "crne kutije" pokazali su prema rečima Seremeta da su piloti tri do pet sekundi prije pada znali da ih čeka smrt.

"Posada je bila svesna da srlja u neizbežnu katastrofu, izazvanu ako ništa drugo time što je avion krilom udario i o drveće", rekao je Seremet.

Zapisi razgovora pilota predsedničkog tupoljeva sa kontrolom leta, među sobom u kokpitu i preko interkoma sa putnicima koje sadrže narandžasti neuništivi rekorderi zvani "crne kutije" biće objavljeni posle novih tehničkih analiza ruskih i poljskih eksperata koji u istrazi od početka tesno sarađuju.

Jedan od odgovornih za bezbednost na vojnom aerodromu u Smolensku, pod uslovom da mu se ne navodi ime, reporterima poljskog lista 'Gazeta viborča' kazao je da ne sme da se krivi samo pilot Arkadiuš Prostašuk što je pokušao da sleti u nemogućim uslovima.

"Svi mi smo krivi za tu tragediju, ne sme se prebacivati odgovornost samo na pilote. Kakvi su bili vremenski uslovi, trebalo je zatvoriti u subotu aerodrom i kategorično zabraniti sletanje, najmanje do podneva. Ali nismo to mogli da učinimo, jer bi izazvali diplomatski skandal u odnosu sa Poljacima", kazao je Rus sa aerodroma u Smolensku.

Kačinjski i njegova supruga Marija biće sahranjeni u nedelju, u katedrali Vavel na istoimenom brdu u Krakovu, prema želji predsednikovog brata blizanca Jaroslava i ostalih članova porodice.

2024 © - Vesti online