Četvrtak 15.04.2010.
17:35
B92

Dinkić: PDV 18 odsto i manji porez na zarade

Mlađan Dinkić
 

Dinkić se slaže sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović da porez na plate treba smanjiti, jer bi se na taj način povećala zaposlenost.

"U razgovorima sa ministarkom insistirao sam na tome da stopa PDV ostane na 18 odsto za sve proizvode, a da se samo neki proizvodi poput hleba oslobode tog poreza. Ja sam više puta razgovarao o poreskoj reformi sa ministarkom Drgutinović i imamo približne stavove. Dobro je da se smanji porez na plate, ada se poveća porez na potrošnju. Jedina neslaganja koja postoje u vladi su oko toga kada i kako to treba uraditi", rekao je Dinkić u emisiji Kažiprst B92.

On navodi da će i dalje u pregovorima sa MMF-om institirati da se odmrznu plate i penzije. Dinkić tvrdi da to neće biti preveliki udarac na budžet.

"Trošak odmrzavanja plata i povećanja penzija u ovoj godini iznosio bi 10 milijardi dinara, ali to bi bilo korisno za našu zemlju. Jer ljudi kada imaju veće plate više troše, a onda se i privreda pokreće jer ima kome da proda proizvode", navodi Dinkić.

On je rekao da ova rešenja međutim nisu konačna i da će se o njima raspravljati. Izmene poreskog sistema trebalo bi na jesen da stignu u parlament, a da počnu da se primenjuju od prvog januara sledeće godine.

2024 © - Vesti online