Nedelja 30.11.2014.
05:53
D. Lj. Joksić - Vesti

Sa štancovanim pasošima na lokalne izbore

Spremni za prodaju: Pasoši Makedonije
 

Na materijalu se vidi tepih na kome se nalazi nekoliko kartonskih kutija u kojima je poređano na stotine pasoša. Tu su i mašina za sečenje i lepljenje, a na stolu je pečat i jastuče sa mastilom i jedan već potpuno završeni pasoš sa postavljenom biometrijskom stranicom.


Na kratkom snimku se vide noge i ruke žene koja je sređivala pasoše. Nešto dalje, na kompjuteru je uočljiv lik žene sa maramom na glavi koja je, prema zapisanim podacima rođena u Bitolju, a sa pasošem Republike Turske, za koju je verovatno pripreman makedonski pasoš.

Na istoj adresi 70 Albanaca

Na lokalnim izborima 2011. i 2013. godine pojavilo se mnogo ljudi iz albanskog mesta Pustec sa validnim ličnim kartama i pasošima. Zanimljivo je da je i po 70 njih imalo boraviše na jednoj istoj adresi u Makedoniji, koju, zbog nepoznavanja makedonskog jezika, nisu mogli ni da izgovore.

Na video-snimku se čuje i glas čoveka koji daje naredbe da se nastavi sa planom, ali se ne kaže kakvim: "Majku im komunističku. Slušaj, batali ih... Ajde skupite se, ajde ti, ti, ajde radite. Doterajte stvari, neka posao ide dalje", govori glas sa videa.
Sobu u kojoj su se štancovali pasoši neko je koristio kao teretanu, a u njoj se vide i već potpuno završeni pasoši sa biometrijskom zaštitom.


U MUP-u nisu imali informacija o tom, kao ni o dva nestala AFIS sistema koja se koriste za izradu ličnih karata i pasoša, pa nedeljnik "Fokus" izražava sumnju da su se pasoši štancovali za potrebe izborne pobede vladajuće stranke.


Fokus je prozvao policiju i tužilaštvo da ne žmure pred dokazima redakcija, već da otvore istragu, pronađu prostoriju gde su se štancovali pasoši, otkriju grupu koja je to radila.

2024 © - Vesti online