Subota 29.11.2014.
17:27
Beta

"Srbija pokazala da je dobar partner NATO-a"

Robert Tomlinson je pohvalio doprinos Vojske Srbije u mirovnim misisjama

Bošković je podsetio da je nekada i po 15.000 vojnika iz bivše Jugoslavije učestvovalo u mirovnim misijama, kao što je to bio slučaj na Sinaju.

"Danas se polako, ali sigurno vraćamo na svetsku scenu mirovnih operacija što potvrđuje činjenica da smo upravo poslali kontigent od 72 vojnika u Centralnoafričku Republiku, a uskoro će se naši vojnici naći i u misiji u Maliju", kazao je Bošković.

Prema njegovim rečima, planirano učešće više od 500 pripadnika VS u mirovnim misijama UN i EU u 2015. godini bitno će podići ugled Srbije na međunarodnom planu.

"Do pre nekoliko godina, mirovne snage su dolazile kod nas a danas mi više ne konzumiramo mir već ga pružamo drugima", ocenio je Bošković.

Izaslanik odbrane Velike Britanije u Beogradu Robert Tomlinson pohvalio je doprinos Srbije mirovnim misijama UN i EU.

"Sjajna je činjenica da Vojska Srbije učestvuje sa 500 vojnika u mirovnim misijama širom sveta. Posebno treba pohvaliti stručnost medicinskih timova VS angažovanih u multinacionalnim mirovnim operacijama u Africi", kazao je Tomlinson.

On je ocenio da je Srbija, kao zemlja koja ima "izuzetno važnu" poziciju u regionu, pokazala da je dobar partner NATO-a.

"Nije moje da vam kažem da treba da postanete članica NATO-a, o tom pitanju ćete sami odlučivati. Činjenica je da VS usvaja NATO standarde i procedure a svaka saradnja sa članicama tog saveza u procesu reformisanja sistema odbrane Srbije isključivo zavisi od toga da li vi želite naše savete i podršku u tome", kazao je Tomlinson.

2024 © - Vesti online