Subota 29.11.2014.
14:27
Srna

"Nije tačno da Milanović štiti Srbe"

Miodrag Linta: Srbima sve gore od kako je Hrvatska ušla u EU
 

"Niz činjenica nedvosmisleno pokazuje da se pogoršao položaj Srba od kada je Hrvatska ušla u EU. Povećan je broj nacionalističkih ispada prema Srbima, a atmosfera liči sve više na devedesete godine", navodi Linta u saopštenju.

On je posebno istakao činjenicu da je Hrvatska, posle potpisivanja pristupnog ugovora sa EU krajem 2011. godine, u budžetima za 2012, 2013. i 2014. godinu drastično smanjila ili potpuno ukinula sredstva sa rešavanje brojnih problema Srba povratnika.

Ta sredstva trebalo je da budu upotrebljena za obnovu porušenih kuća, stambeno zbrinjavanje, elektrifikaciju srpskih sela i ekonomski razvoj krajiških područja koja su bila zahvaćena ratom.

Linta navodi da je više od 400.000 prognanih Srba koji žive u Srbiji, BiH i širom sveta, kao i značajan broj srpskih povratnika u Hrvatsku, izgubilo poverenje u hrvatsko pravosuđe i druge institucije te zemlje jer nisu obezbedili zaštitu njihovih ljudskih i nacionalnih prava.

"Zbog toga pozivam Evropsku komisiju da pošalje upozoravajuće pismo Vladi Hrvatske jer nije ispunila obaveze preuzete tokom pristupnih pregovora, a navedene su u Ugovoru o pristupanju sa EU, koji je Hrvatska potpisala 9. decembra 2011. godine", naveo je Linta.

On je podsetio da se Hrvatska obavezala da će nastaviti da poboljšava

2024 © - Vesti online