Subota 29.11.2014.
14:00
Beta

Tako to rade lokalni moćnici u Kini

Svatovi u 30 rols-rojseva
 

Fotografije sa luksuznog venčanja obišle su internet, a na njima se prošle nedelje mogla videti parada skupih automobila koju je činilo 30 Rols-rojs "fantoma", crveni "ferari", konvoj od osam motocikala, nekoliko "bentlija".

Na venčanju je bilo prisutno nekoliko desetina poznatih ličnosti, uključujući i jednu od najpopularnijih kineskih TV voditeljki Li Sijang. Prijem je održan na četiri sprata luksuznog hotela u gradu Tangšanu, u kojem je svaki sto koštao 9.999 juana (1.630 dolara).

Mladenci su dobijali koverte s novcem u kojima se suma kretala od nekoliko hiljada juana do više od 100.000 juana. Mladin otac je šef seoskog komiteta, a mladoženjin je poznati biznismen u toj oblasti.

A tu je bio i crveni ferari
 

Luksuzno venčanje pokrenulo je spekulacije da li su ugrožene tekuće mere štednje koje su pokrenule centralne vlasti. Centralni komitet Komunističke partije Kine doneo je u decembru 2012. "pravila u osam tačaka" u kojima se od zvaničnika vlasti zahteva da se strogo pridržavaju štednje i odreknu se rasipničkog stila života.

Prema tim pravilima, zvaničnici partije treba da se drže skromnosti pri organizovanju porodičnih svečanosti i zabranjeno im je da prihvataju poklone u novcu od onih koji im nisu rođaci. Jedan profesor univerziteta u centralnoj Kini kažnjen je u septembru jer je prihvatio novac na proslavi venčanja svog sina.

2024 © - Vesti online