Subota 29.11.2014.
01:30
B. Miličić - Vesti

Glumila i pevala u liku Majke Srbije

Bojana je oduševila i sve koji su imali priliku da je nedavno vide u Minhenu na svečanoj akademiji. Ova sve popularnija devojka je rado govorila za "Vesti" tokom gostovanja u Minhenu.


- Učenica sam trećeg razreda srednje muzičke škole u Kraljevu na etnomuzikološkom smeru gde pevamo, guslamo, sviramo gajde, frulu, okarinu, kaval.


Moj tata je otvorio nižu školu za guslare i u sklopu škole deca dolaze na časove gusala i to je u poslednje vreme živnulo, skoro je zavladala neka euforija. Gusle su oživele a i mediji su za njih mnogo otvoreniji nego ranije. Sve to gusle vraća na svoje pravo mesto, jer su one ipak očuvale srpstvo, srpski narod i srpski jezik, ali i nas kao ljude i našu veru i kulturu - ističe Bojana Peković koja se kao Majka Srbija u istorijskom spektaklu ne odvaja od gusala.

Zahvalna Ivani Žigon

Bojana Peković objašnjava kako je došlo do njenog angažovanja u muzičko-scenskom spektaklu "Stojte galije carske".
- Pre godinu dana Ivana Žigon i ja sarađivale smo na jednom spektaklu o Njegošu i ovo je bio nastavak, mislim da je saradnja krunisana ovim spektaklom. Ovo je velika čast i zato sam neizmerno zahvalna Ivani - kaže Bojana.


Ona kaže da je sa pet godina počela da peva etno-pesme a sa sedam godina prvi put imala gusle u rukama, jer njen otac peva uz gusle i uz njega ih je prihvatila. Iako je neobično da devojčica peva uz gusle, za Bojanu Peković uvreženo shvatanje da gusle nisu za devojčicu, nije imalo nikakvog uticaja da bi odustala od izvorne narodne pesme i gusala.


Iako ima samo 17 godina i pred sobom vrlo zahtevnu ulogu, Bojana Peković kaže da nije imala tremu.


- Nas prosto sve nosi ta energija i želja da znamo ko smo i gde ćemo se uputiti sutra. Bez toga nema svrhe razmišljati o tome ko smo i šta smo, ako ne čuvamo ono od čega smo nastali i stvoreni - kaže devojka koja planira da studira etnomuzikologiju.

2024 © - Vesti online