Petak 28.11.2014.
11:56
Beta

Antonijević: Vlast mora jasnije da se ogradi od Šešeljevih izjava

"Svaka izjava koja sadrži elemente govora mržnje mora biti preispitana"

"Njihove izjave su bile previše blage, bavile su se političkim posledicama ovakvog govora, međutim kada pogledate koje su posledice i reakcije zemalja u regionu, mislim da je neophodno da se na jasan način ograde od toga", rekao je Antonijević za Radio  Slobodna Evropa.

On je kazao da političari moraju biti osetljiviji i prepoznati svaku mogućnost da se odnosi u regionu naruše i da zato moraju delovati preventivno.

Prema njegovim rečima, pravosudni organi Srbije treba da preispitaju izjave koje je Šešelj davao po povratku u Srbiju.

Antonijević je rekao da svaka izjava koja sadrži elemente govora mržnje mora biti zakonski preispitana i da to što se protiv Šešelja vodi postupak u Hagu ne predstavlja prepreku da se u Srbiji pokrenu drugi postupci.

"Postoje razna krivična dela koja su bliska onome što je izricano u javnosti i tužilaštvo može ozbiljno da sve to pregleda i vidi da li ima elemenata rasne ili druge diskriminacije, zbog čega bi i tužilaštvo i sudovi mogli reagovati", kazao je Antonijević i dodao da je neophodno uraditi jer je to nastavak onoga što je viđeno tokom devedesetih godina i na šta je zaboravljeno, dodavši da se nada da efekti neće biti isti kao tada.

"Oni moraju reagovati, jer te izjave imaju specifičnu težinu i mogu pogodovati raspirivanju mržnje u Srbiji i regionu", istakao je Antonijević.

2024 © - Vesti online