Četvrtak 27.11.2014.
16:19 >> 16:43h
Beta

“Tekst rezolucije je uvredljiv za Srbiju“

Rezolucija je razočaravajući akt za Srbiju i njene građane: Aleksandar Vučić
 

Vučić je na konferenciji za novinare rekao da rezolucija nije naročito važan akt, niti obavezujući, ali da ukazuje na nekoliko važnih stvari.

Rezolucija predstavlja nauk za građane Srbije da "vide kako se odnose prema nama, šta stvarno misle o nama i kako nas doživljavaju i sa koliko muka ćemo se još suočavati na putu za EU", kazao je Vučić i dodao da Srbe optužuju za nešto što niko ni od evropskih parlamentaraca nije razumeo.

"Rezolucija je uvredljiva za Srbiju i razočaravajuća i nije mi teško da uputim te reči Evropskom parlamentu. Ili je u pitanju licemerje neslućenih razmera ili žele da se naškodi Srbiji iz nekih drugih razloga. Treće ne postoji", rekao je Vučić.

Rezolucija neće doprineti saradnji Srbije i Hrvatske

Odgovarajući na pitanje kako će rezolucija EP uticati na odnose Srbije i Hrvatske, Vučić je kazao da ona neće doprineti saradnji dve države.

"Srbija nije uništila nijednu tablu na latinici a imamo ih 10.000. Nemojte da nam predavanja o demokratiji i ljudskim pravima drže Hrvati jer to vređa zdrav razum i nema veze sa saradnjom. Mi ćemo biti posvećeni regionalnoj saradnji i miru ali nikad nećemo pristati na nametnutu kolektivnu odgovornost", rekao je Vučić.

Premijer je ocenio da je današnjom rezolucijom Evropski parlament "izašao u susret mržnji i ksenofobiji".

"Ako je rezolucija doneta zbog predstojećih predsedničkih izbora u Hrvatskoj, onda mogu reći da je to neodgovorno", ocenio je Vučić.

On je dodao da danas nema nijednog čoveka koji bi mogao da poveže Vojislava Šešelja sa aktuelnim vlastima Srbije.

"Doneli su takvu rezoluciju jer je to bio njihov interes. Neki su želeli da unize ugled Srbije, ali ona više nije mala i beznačajna i nećemo dozvoliti da je neko tretira kao vreću za udaranje. Srbija više neće biti ni ekonomski slaba kao što je bila, pred njom je svetlija perspektiva nego pred nekim zemljama u regionu", kazao je premijer.

Vučić je upitao zašto se u rezoluciji Evropskog parlamenta ne spominju Šešeljevi reči o bivšem srpskom premijeru Zoranu Đinđiću.

"Da li treba da hapsimo Šešelja zbog njegovih reči upućenih meni, Tomislavu Nikoliću ili zbog onoga što je rekao o Zoranu Đinđiću? Zašto EP nije doneo rezoluciju o Josipu Šimuniću, Anti Gotovini ili Tompsonu, njih su dočekivali kao heroje? Kakvo je to licemerje, zar mislite da niko iz Srbije ne sme da vam odgovori? Nećemo vam dati da ponižavate Srbiju lažima i neistinama", kazao je predsednik Vlade.

Evropski parlament je danas u Strazburu usvojio rezoluciju u kojoj se "izražava zabrinutost zbog odsustva primerenog političkog reagovanja i legalnog odgovora srpskih vlasti na ponašanje Vojislava Šešelja koje podriva verovanje žrtava u sudski postupak".

EP je osudio "ratnohuškački i govor mržnje" Šešelja, kao i "njegova nastojanja da Srbiju skrene s puta u Evropu", i zatražio od Haškog suda da preispita odluku o njegovom privremenom puštanju na slobodu.

2024 © - Vesti online