Petak 28.11.2014.
08:00
D. Dekić - Vesti

Ko laže Vučića, a koga on

Samo za lakoverne: Zlatko Minić
 

Reviziju tih privatizacija tražila je od Vlade Ivice Dačića još sredinom 2011. godine Evropska komisija koja je 2012. to uvrstila u prioritete. Krajem prošle godine Aleksandar Vučić, posle više najava, saopštio da je taj posao okončan.

Po penzijama umesto po krađi

Bilo je mnogo lakše smanjiti plate i penzije nego indeks
korupcije, a kad bi se on smanjio samo za jedan odsto to bi značajno povećalo bruto društveni proizvod. Korupcija, prožima sve sfere društva, pa tako i pravosuđe, koje praktično i nemamo, ono je rastureno, a ne može ni biti nezavisno, kad nema nezavisan budžet, kaže Milenović.

Milenovićeva, međutim, ističe da je Vučić obmanut, ukoliko mu je rečeno da su istrage završene.


- Savet je podneo dosta krivičnih prijava, a finalnih rezultata nema ni u jednoj. Na delu je kupoprodaja informacija i "putinovsko" rešavanje slučajeva u medijima - rekla je članica Saveta na skupu o borbi protiv korupcije u organizaciji Atlantskog saveta Srbije. Ona je podsetila da je svojevremeno ekspresno postupano po prijavi biznismena Milana Beka protiv pokojne Verice Barać.


Da javnost nije dobila pojedinačne odgovore o tome šta je urađeno, ukazuje Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.


- Saopštavani su samo zbirni rezultati u borbi protiv korupcije, i to tako što su prvobitno navedene ogromne sume, a već u sledećem obraćanju one su bile znatno manje, što navodi na pomisao da je reč o političkoj priči za impresioniranje javnosti - ocenio je Minić u izjavi za "Vesti".


On je ukazao da država mora da upozna javnost šta je od dokaza u korupcionaškim aferama našla, a ne da vlast zbrzano izlazi u javnost kako bi se stvorio utisak da su ti slučajevi rešeni.

Savetom protiv agencije

Agencija za borbu protiv korupcije trpi napade iz vlasti i sve se više marginalizuje, dok vladin Savet za borbu protiv korupcije dobija čudne ingerencije kojima treba da skrajne Agenciju, a da je i sam marginalizovan. Premijer vodi Koordinaciono telo za borbu protiv korupcije, ali nema efekata jer nisu uspostavljeni mehanizmi za njeno sprečavanje, kaže Minić.

2024 © - Vesti online