Četvrtak 15.04.2010.
14:46
Vestionline

Neprolazna grčka ostrva: Santorini

Vulkani i istorija

Ostrvce preko puta grada je aktivni vulkan

Santorini, kako mnogi kažu biser među grčkim ostrvima, nastao je usled vulkanske aktivnosti još u praistoriji. Ogromna erupcija užarene lave i pepela koja je u kasnom bronzanom dobu zadesila ovo područje, uzrokovala je nestanak jedne od najnaprednijih civilizacija tog doba, ali je istovremeno i stvorila mit o Atlantidi. Najnoviji pokazatelj vulkanskog stvaralaštva su dva obližnja ostrvca - Palea i Nea Kameni.

Istoričari navode da je prvi naziv ovog atraktivnog ostrva bio Strongyle (Okrugli), a da je kasnije preimenovan u Kalliste (Najlepši), naziv koji uveliko dočarava njegove prirodne draži. Današnje ime dobio je od naziva kapelice Sv. Irene (Santa Irene).

Bogata ostorija Santorinija vidi se najbolje kroz dva arheološka lokaliteta - Akrotiri otkriva ostatke praistorijske Tere, a tu je i drevni grčki grad Mesa Vouno.

U glavnom ostrvskom mestu Thiri (Firi) nalazi se Muzej There, kao i Arheološki muzej i Muzej folklora. Obilaskom brojnih ostrvskih naselja nailazi se na više od 250 crkvi, sagrađenih na vrlo kreativan način, kao uostalom i većina arhitekture na ovom prelepom mestu.

Tamne stene, plavetnilo mora i očaravajuća belina kuća kreiraju izuzetno fotogeničnu turističku destinaciju. Topli sunčevi zraci obasjavaju ovo drevno ostrvo tokom većeg dela godine, pa čak i za vreme takozvanog "kišnog razdoblja“ od novembra do marta. Toplo i suvo vreme vlada od aprila pa sve do oktobra, stoga je taj period idealan za potpuno uživanje u slikovitom kraju Santorinija.

Tipične jesenje i zimske temperature ovog podneblja kreću se od 12-20 stepeni Celzjusa, dok proleće i leto donose od 17-27 stepeni.

Plaže

Crna plaža

Na južnoj i jugoistočnoj strani ostrva se nalaze najpopularnije plaže od kojih je svaka na svoj način jedinstvena, zahvaljujući upravo svom vulkanskom poreklu, jer, zanimljive forme okoline, crni, beli i crveni pesak i blistavi kamenčići crne boje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Plaže na severu ostrva nude veću privatnost, budući da ih je teže uočiti sa glavnih puteva, pa su ih turisti, uglavnom parovi i porodice, tek nedavno počeli otkrivati.

Na jugo-istočnom delu se nalaze dobro opremljene plaže kao što su Monolitos, Avis i Kamari, gde su dostupni i mnogi dodatni sadržaji – radnje, restorani, hoteli, centri za vodene sportove.

Prekrasan spoj plavog mora i crnog peska, kratak je opis Perise i Perivolosa, najpoznatijih plaža Santorinija. Na samom jugu oostrva očekuju vas Crvena i Bela plaža, zatim Vlikada, koje su deo nezaboravnog pejzaža nastalog dugogodišnjom igrom vetra.

Venčanja i magarci

Santorini je sve poznatiji i po velikom broju venčanja koja se tu organiziraju, budući da su bajkoviti zalasci sunca idealna scenografija za romantične duše. Glavni šoping centar na ostrvu nalazi se u Firi, međutim, zanimljive suvenire, nakit, odeću i izvorne narodne rukotvorine modu se naći i u prodavnicama pored plaža ili u galerijama i buticima smeštenim u naseljima kao što je Oia. Za vreme letnje sezone dućani su otvoreni do ponoći.

Jedna od tradicionalnih atrakcija Santorinija je jahanje magaraca po strmim stepenicama i uskim uličicama ostrvskih naselja. Ono što većina ne zna kada sedne na magarca je da se ove mirne životinje kreću mnogo brže nego što se čini na prvi pogled.

2024 © - Vesti online