Četvrtak 15.04.2010.
14:50
Tanjug

Moskva: Decu ne damo Amerikancima



Povratak dečaka bez ikakvog nadzora ili odgovarajućeg objašnjenja, izuzev pisma u kome je žena navela da njen usvojeni sin Artem Saveljev ima psihološke probleme, razbesneo je javnost u Rusiji.


"Jedna američka delegacija će narednih dana posetiti Moskvu da razgovara o usvajanjima u inostranstvu i eventualnom bilateralnom sporazumu," saopštio je predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko.


"Rusija veruje da samo sporazum koji bi omogućio vlastima u Rusiji i SAD da prate uslove u kojima žive usovjena ruska deca može da obezbedi da se takvi tragični slučajevi ne ponove," rekao je Nesterenko, kako prenosi AP.


Ruski zakonodavci već godinama predlažu obustavu usvajanja u SAD zbog slučajeva zlostavljanja, pa čak i ubistva dece usvojene u Americi, ali do danas nisu preduzete nikakve zvanične mere.


Žena iz Tenesija koja je poslala nazad sedmogodišnjeg dečaka tvrdi da je sirotište iz koga je usvojen nije informisalo o njegovovom zdravstvenom stanju. Protiv nje uprkos ozlojeđenosi javnosti još nije podneta tužba.


Prema podacima ruskog ministarstva zdravlja i obrazovanja, porodice u SAD su prošle godine usvojile više od 1.800 ruske dece.

2024 © - Vesti online