Četvrtak 27.11.2014.
14:34
Srna

Obespravljeni Amerikanci opasniji od talibana

Siromašnima u Fergusonu trebao je samo povod da eksplodira nezadovoljstvo
 

Ni sve jača kineska ekonomija ni sadašnja ruska spoljna politika nisu ni približno tolika pretnja vlastima u Vašingtonu i njihovim korporacijskim liderima koliko je to sam narod SAD.

Američki policajci sve više podsećaju na vojnike - što po oklopu, što po oružju, što po vojno-policijskim vozilima koja se kotrljaju ulicama Fergusona u kome besni pravi mali građanski rat. Ali, meta ovih običnih policajaca, koji liče na specijalne vojne jedinice, nisu ni Al Kaida, ni sirijski predsednik Asad ni Rusi - već američki građani.

Sve što se događa u SAD sasvim je normalno za model koji je tamo na snazi.

Kapitalizam kakav neguje i izvoze SAD pazi na dve stvari: pokoravanje novih tržišta i vlastitu egzistenciju, navode portali. SAD nisu izuzetak od pravila da u vreme velikih kriza, a Amerika je i dalje u krizi, bogataška klasa naglo postaje još bogatija, dok se siromašna bori za preživljavanje.

U SAD postoji znatan deo populacije koji je "getoiziran" i odbačen na marginu egzistencije, i nije tajna da crnci i "latinosi" čine veliki deo te grupe. Biti pripadnik radničke klase u SAD pogubnije je nego u Evropi, navode američki portali.

Zato američka policija nosi sve veći oklop, zato su cevi sve duže i zato se i dešavaju situacije poput ove u Fergusonu, gde je ubistvo mladog crnca tek povod. "Koga da zovemo kada je policija ta koja ubija?", upozoravajući je natpis na jednom od transparenata na ulicama Fergusona.

2024 © - Vesti online