Sreda 26.11.2014.
20:14
Beta

NATO: Šta će biti sa BSK je stvar Kosova

Vojska Kosova čeka konstituisanje nove vlade u Prištini
 

To je izjavila predstavnica za štampu u sedištu Atlantskog saveza u Briselu Oana Lundžesku na molbu agencije Beta da prenese stav NATO o izjavi ministra za Bezbednosne snage Kosova Agima Čekua da će vrlo brzo te snage, koje su dosad bile nadležne za civilnu zaštitu i vanredne situacije, prerasti u Oružane snage Kosova.

Oana Lundžesku je naglasila da "NATO trenutno podržava razvoj Bezbednosnih snaga Kosova u okviru njihove prvobitne misije i mandata, posredstvom nedavno uspostavljenog NATO savetodavnog tima za vezu".

"Ukoliko bi se mandat i misija promenili, očekujem da Savet NATO ponovo razmotri nivo NATO angažovanja", dodala je portparolka u sedištu Atlantskog saveza.

Ona je time dodatno obrazložila odgovor na pitanje Bete, koje je sadržalo i opasku da po rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN prelazne vlasti u Prištini ne mogu imati vojsku, oružane snage, već samo bezbednosno telo zaduženo za civilnu zaštitu.

Čeku je najavio da će čim uskoro bude konstituisana, Skupština Kosova doneti odluku o prerastanju BSK u Oružane snage Kosova, podvukavši da taj proces ima snažnu i široku podršku međunarodnih saveznika Kosova.

Vlasti Srbije su u više navrata naglašavale da se oštro protive pretvaranju snaga za civilnu zaštitu na Kosovu u vojne oružane snage.

NATO savetnici su dosad obučavali Bezbednosne snage Kosova, u čijim redovima je dve i po hiljade pripadnika, a prema diplomatskim izvorima u Briselu, vlasti u Prištini nameravaju da stvore vojsku od pet hiljada vojnika.

Analitičari s Kosova su u jednom izveštaju za Nemački Maršal fond SAD preneli da pripadnici BSK dobijaju vojnu obuku, uključujući rukovanje teškom artiljerijom.

Izvori u NATO su ranije, na najave iz Prištine da će BSK prerasti u vojsku, Beti preneli da su "Bezbednosne snage Kosova osmišljene i pripremljene za niz bezbednosnih zadataka i obučavane u skladu s NATO standardima".

A, kako je predočeno, "NATO očekuje da BSK preuzmu odgovornost za funkcije za koje su obučene, a to su delovanje u vanrednim situacijama, uništavanje eksplozivnih naprava i civilna zaštita". Nedavno je ocenjeno da su BSK operativno potpuno osposobljene.

2024 © - Vesti online