Sreda 26.11.2014.
18:25
Beta

EP traži da se Šešelj vrati u Hag

Evropski parlamentarci traže da osudimo Šešelja - verbalno
 

Socijalisti, demohrišćani i konzervativci, liberali, "zeleni" i Evropski konzervativci i reformisti, u svojim predlozima rezolucije svi takođe traže da srpske vlasti i političke i civilne snage odlučno odbace Šešeljeve "uvrede žrtava rata", posebno njegovu izjavu da je "Vukovar oslobođen" u ratnim sukobima 1990-ih godina.

Političke snage, pojedinci, nevladine organizacije u Srbiji i regionu se pozivaju da, nasuprot tome, pospeše pomirenje i miroljubiv život naroda na Zapadnom Balkanu.

Od Haškog suda se traži da preispita da li su ispoštovani uslovi za privremeno puštanje Šešelja na slobodu zbog bolesti, a upozorava se da je "portparol Haškog suda saopštio da se nije ispostavilo kao nužno da se od Šešelja zatraži potvrda da će se držati postavljenih uslova", kako piše u predlogu "zelenih".

Najmoćnija grupacija stranaka desno od centra, Evropska narodna partija, navodi da "Šešeljevo ratno huškanje, raspirivanje mržnje, teritorijalne pretenzije, jesu pokušaj destabilizacije Jugoistočne Evrope i izbacivanja Srbije s puta ka Evropi". Ova grupacija smatra da srpske vlasti nisu primereno reagovale na Šešeljevo ponašanje i traži da to bude javno osuđeno.

Liberali u parlamentu Evropske unije "izražavaju nezadovoljstvo zbog odluke Haškog suda da privremeno pusti na slobodu Šešelja", imajući u vidu njegove provokativne izjave. Ova grupacija ističe da je "Srbija ostvarila vidan napredak poslednjih godina, dok je Šešelj politička ličnost zanemarljvog značaja", ali kaže da žali što srpske vlasti nisu sprečile ili odbacile Šešeljeve izjave.

2024 © - Vesti online