Sreda 26.11.2014.
11:40
Srna, Politika

"Srbi neće dozvoliti da BiH postane članica NATO"

Alijansa bi sa radošću primila BiH, ali...
 

U analizi pod naslovom "Donbas kao Republika Srpska", objavljenoj u dodatku "Politici", Borzjakov navodi da Rusija ima veoma važne primedbe na model upravljanja u BiH zbog čega je Moskva odlučila da se u Savetu bezbednosti UN uzdrži od glasanja za produžetak mandata EUFOR-a u BiH.

On navodi da Rusija smatra da je "dejtonski model" u potpunosti istrošen, a da je institucija visokog predstavnika suvišna, te da BiH treba da ima potpuni suverenitet.

Međutim, napominje Borzjakov, i Zapad smatra da je sadašnja konstrukcija vlasti u BiH vrlo loše rešenje, jer gotovo svaki korak vlasti može biti blokiran na nekoj instanci. On podseća da se na Zapadu naprekidno vode razgovori o ustavnoj reformi u BiH, a u samoj BiH podržavaju je uglavnom Bošnjaci i Hrvati.

"U tim razgovorima se, međutim, obično prećutkuje da bi jedna od tih `reformi` bila stupanje u NATO. Ako bi uvođenjem novog modela Srbima bilo oduzeto pravo veta, Alijansa bi sa radošću primila BiH i takva odluka bi formalno bila donesena demokratskim putem, jer Srba u BiH ima tek nešto više od 30 odsto, a Bošnjaci i Hrvati su već odavno `za`", navodi Borzjakov i ističe da se NATO retko spominje u tom kontekstu i obično se pominje EU prema kojoj BiH aktivno gravitira.

U tekstu se napominje da je činjenica da Sarajevo u doglednoj budućnosti svakako neće stupiti u EU i to ne zato što je BiH suviše siromašna zemlja, već je glavni razlog institucionalna kriza u samoj EU, gde su elite i stanovništvo mnogih zemalja Unije krajnje skeptični prema ideji daljeg širenja.

Borzjakov navodi da će slični pokušaji siromašne i uz to delimično islamske zemlje na kraju očigledno biti blokirani.

"Zbog toga zvanična podrška Brisela i Berlina stremljenju Sarajeva da stupi u EU predstavlja samo mamac `varalicu`, to jest jedan od mehanizama za očuvanje maksimalnog uticaja na BiH", ukazuje Borzjakov i navodi da u takvom kontekstu primedbe Rusije izgledaju dvojako. Sa jedne strane Moskvi ne odgovaraju dodatne baze NATO u Evropi, a nemešanje u unutrašnje stvari uz stavljanje akcenta na nacionalni suverenitet je pozicija koju Ruska Federacija uvek zastupa.

"Ali, postoji i druga strana medalje. Naime, sadašnji neefikasni model faktički predstavlja garanciju da BiH neće postati članica NATO, jer je gotovo izvesno da će Srbi staviti veto na takvu odluku. Upravo zato pojedini ruski politikolozi smatraju da je takvo ustrojstvo idealno za Ukrajinu, jer bi njen istočni deo imao mogućnost da blokira određene spoljnopolitičke korake prozapadnog Kijeva", zaključio je Borzjakov.

2021 © - Vesti online