Sreda 26.11.2014.
09:06 >> 12:23h
Beta, Srna

Nastavljeni neredi. Policajac koji je ubio tinejdžera: Postupio sam ispravno

Protesti nastavljeni: "Ulje na vatru" sipao policajac koji je ubio Majkla Brauna
 

Policajac Daren Vilson koji je početkom avgusta ubio Majkla Brauna, rekao je za američki televiziju Ej-Bi-Si (ABC) da mu je "savest mirna" i da je "dobro radio svoj posao".

On je rekao da je smatrao da je Braun mogao da ga ubije da nije reagovao, a na pitanje da li bi isto postupio da je Braun bio belac, policajac je odgovorio: "Da, nema sumnje".

 

Više hiljada demonstranata noćas je protestovalo na ulicama od Njujorka do Los Anđelesa. Protesti su održani i u Čikagu, Sijetlu, Vašingtonu, Nešvilu, Atlanti.

Tokom druge noći demonstracija u američkom gradu Ferguson, u državi Misuri, uhapšene su 44 osobe.

Ranjena dva agenta FBI

Dva agenta Federalne službe bezbednosti (FBI) ranjena su kada je na njih pucano u severnom delu Sent Luisa, u američkoj državi Misuri, ali nije poznato da li je incident povezan sa rasnim nemirima u Fergusonu i okolini, javljaju lokalni mediji.
-Agenti su reagovali na dojavu da se jedna osoba zabarakadirala u kući, javila je lokalna medijska mreža KSDK na svom veb sajtu.

Isti izvor navodi da agenti nisu zadobili teške povrede. Pucnjava se desila u 3.15 časova po lokalnom vremenu.

U Njujorku su uhapšena dva organizatora protesta u kojima su učestvovali studenti, pristalice Zelenih i levice.

U Fergusonu, predgrađu Sent Luisa sa oko 21.000 stanovnika, raspoređeno je 2.200 pripadnika Nacionalne garde kako bi se sprečili novi neredi.

Neredi su izbili u Fergusonu i još nekoliko gradova posle objavljivanja odluke da neće biti optužnice protiv policajca, protiv kojeg se vodi i interna, policijska istraga.

Američki predsednik Barak Obama ponovo je osudio nasilje u Fergusonu.

Paljene zgrade i automobili
 

"Paljenje zgrada, automobila, uništavanje imovine, dovođenje drugih ljudi u opasnost nemaju opravdanje, to su kriminalna dela", rekao je Obama u Čikagu i dodao da postoje "konstruktivniji načini da se izrazi nezadovoljstvo", ali je rekao da zna da u brojnim zajednicama postoji osećanje da se "zakon ne primenjuje isto za svakoga".

 

Porodica ubijenog Brauna osudila je odluku suda, ali je pozvala na mir.

SAD: Bez optužnice za ubistvo tinejdžera, neredi širom zemlje

2024 © - Vesti online