Utorak 25.11.2014.
21:54
Beta

"Rasna diskriminacija je najveći izazov za američku demokratiju"

Odluka porote u SAD je odraz rasne diskriminacije: Konstantin Dolgov
 

"Rasna diskirminacija, rasne i etničke tenzije - to su verovatno najsnažniji izazovi za američku demokratiju, stabilnost i koheziju američkog društva", rekao je izaslanik ruskog ministarstva spoljnih poslova za ljudska prava Konsantin Dolgov.

Dolgov je dodao da događaji u Fergusonu i nekoliko drugih gradova pokazuju da je to veoma ozbiljan izazov za američko društvo i njegovu stabilnost, prenosi agecija TASS.

Izjava Dolgova jedna je od najoštrijih reakcija zvaničnika iz drugih zemalja na nasilne proteste zbog odluke porote. Zvaničnici u većini drugih država su izbegavali osetljvost te teme, navodi agencija Asošijetid pres.

U Kini, gde vlasti ne prihvastaju rado istrage o brutalnosti policije, drzavni mediji su izveštavali o neredima i odluci porote u Fergusonu, ali bez mnogo komentarisanja. Takođe deluje da u Kini postoji nastojanje da se priguši rasprava na internetu o tim događajima, dodaje AP.

Hiljade Amerikanaca su prošle noći na ulicama od Sijetla na zapadnoj obali SAD, preko Čikaga i Los Anđelesa, sve do Njujorka na istočnoj obali protestovale zbog odluke da se ne podigne optužnica protiv belog policajca koji je u avgustu nenaoružanog mladog crnca u Fergusonu, predgrađu Sent Luisa.

2024 © - Vesti online