Utorak 25.11.2014.
13:50
rts rs

Zašto Hrvati koče "Er Srbiju"?

Poslovodstvo "Kroacija erlajnsa" nije moglo da prihvati činjenicu da sa "Er Srbijom" u svakom avionu stižu i 132 sedišta u njihovo dvorište
 

Nije poznato da li je reč o političkom ili biznis marketingu, ali "Er Srbija", prema pisanju zagrebačkog Jutarnjeg lista neće moći da usluži tranzitne putnike, niti da iskoristi sve svoje kapacitete. Ona je već po snazi i broju putnika dostigla slovenačku "Adriju" i hrvatsku "Kroaciju" zajedno.

Ali, hrvatske vazduhoplovne vlasti sprečavaju putnike iz Zagreba da kupe kartu za letove preko Srbije do drugih odredišta. Letovi Zagreb-Beograd nisu predmet spora - osporava se tranzitni saobraćaj preko Beograda, kažu u našem Direktoratu.

"Hrvatska i Srbija su pre ulaska Hrvataske u EU bile potpisnice sporazuma o otvorenom nebu. Nema nikakvih problema oko uspostavljanja vazdušnog saobraćaja sa bilo kojom tačkom u Hrvatskoj. Nadamo se da će u skladu sa svojim stečenim pravima i poslovnom politikom, 'Er Srbija' i dalje ostvarivati ono što su i do sad", napominje Mirjana Čizmarov, direktorka Direktorata za civilno vazduhoplovstvo.

"Er Srbija" već celu sezonu leti preko Beograda prema Dubrovniku, Splitu i Puli. To za hrvatsku stranu nije kršenje propisa, jer direktno donosi korist njenom primorju i turizmu, koji je ključan za tu državu.

Međutim, problem nastaje u Zagrebu, odnsosno poslovodstvo "Kroacija erlajnsa" nije moglo da prihvati činjenicu da sa "Er Srbijom" u svakom avionu stižu i 132 sedišta u njihovo dvorište i razgranata mreža letova prema Evropi i svetu po više nego konkurentnim cenama.

"Direktorat će kao ustanova pružiti svu potrebnu pomoć 'Er Srbiji' da ona ostvari sva svoja moguća prava prema letenju u Hrvatsku", napominje Mirjana Čizmarov.

Prema pisanju zagrebačkih medija, putnici u Beogradu neće smeti da čekaju svoj sledeći let u transfer zoni Aerodroma "Nikola Tesla" jer, navodno, Srbija nije ispunila odredbe Sporazuma o otvorenom nebu, čija je potpisnica.

Prema tome, srpska nacionalna aviokompanija ne može putnicima prodavati karte za letove iz neke članice Evropske unije preko Beograda do neke treće destinacije koja je takođe u Uniji, tvrde u Zagrebu.

2024 © - Vesti online