Utorak 25.11.2014.
08:15
D. Lj. Joksić - Vesti

Makedonci muslimani - ne postoje!

Ne postoje Makedonci muslimani, već samo Torbeši: Sulejman Redžepi
 

Ovaj stav vezan za postojanje Makedonaca islamske veroispovesti, koji je u svojoj kolumni za veći broj albanskih medija izneo poglavar IVZ, Sulejman Redžepi razbesnela je Makedonce islamske vere.


Redžepi ističe da je za pretapanje Torbeša u Makedonce-muslimane angažovana cela vladajuća partija, koja je za to formirala čak i poseban štab.

Propaganda

- Ako ne postoje Makedonci-muslimani, već Torbeši, onda su i Albanci Torbeši, jer su i oni svojevremeno primili islam. Ovo je uvreda za sve Makedonce od strane IVZ koja deluje kao kancelarija partije albanskog političkog bloka - veli Bojda.

 

Prema oceni poglavara IVZ, osim jezika, Torbeši nemaju ništa drugo zajedničko sa "slavomakedoncima ili sa antičkim Makedoncima". On tvrdi da Torbeše posećuju misionari iz VMRO-a kako bi ih ubedili da se izjašnjavaju drugačije nego što se osećaju.


Ovakve stavove Redžepija, koji je optuživan da albanizuje IVZ, oštro je osudio predsednik Saveza Makedonaca islamske religije, Ismail Bojda.


- To je samo još jedna smišljena strategija IVZ kojom se želi da se Makedonci-muslimani odvoje od svog nacionalnog makedonskog tkiva. Jedan duhovnik ne može tako da nastupa kada je u pitanju nečije nacionalno osećanje - kaže Bojda i postavlja pitanje Redžepiju kako može da priznaje postojanje Albanaca-muslimana, Albanaca-katolika, Albanaca-pravoslavaca, a ne može da shvati da postoje i Makedonci islamske veroispovesti.

2024 © - Vesti online