Ponedeljak 24.11.2014.
14:10
Srna

Ukrajinski teror: Mučili zarobljenike, bacali ih u jame, prelazili preko tela bagerima

Iako je među zaorbljenicima bio veliki broj proruskih snaga, većina žrtava nije imala imala nikakve veze sa njima, nisu učestvovali u ratu niti držali oružje u rukama (Foto: Arhiva)
 

"Podaci sa kojima raspolažemo omogućavaju nam da kažemo da su ukrajinske vojne snage, Nacionalna garda, druge formacije Ministarstva unutrašnjih poslova i ukrajinskih službi bezbednosti sistematski i smišljeno kršili međunarodne konvencije koristeći mučenje", rekao je jedan od autora izveštaja Maksim Grigorjev.

Eksperti Javne komore, koju je formirao predsednik početkom dvehiljaditih, razgovarali su sa više od 100 ljudi u Donjecku koji su bili razmenjeni kao zarobljenici.

"Sistematičnost i obimnost mučenja dozvoljava nam da kažemo da je korištenje torture dio ciljane politike koju su odobrile vlasti Ukrajine", rekao je Grigorjev.

On je dodao da su zarobljenici bacani u rupe sa leševima, da su preko tela prelazili bagerima, mučitelji su im nanosili opekotine, vešali ih za ruke, maljem razbijali prste na nogama i izlagali ih elektro-šokovima.

Prema njegovim rečima, većina žrtava nije bila povezana sa proruskim grupama na istoku Ukrajine, nikad nije držala oružje u rukama, a zarobljeni su pod "potpuno apsurdnim optužbama".

2024 © - Vesti online