Ponedeljak 24.11.2014.
09:34
alo.rs

Koji su marketi najpovoljniji?

Poznato je da marketi pri formiranju cena pribegavaju oscilacijama po grupama namirnica, tako na primer isti trgoviski lanac se ističe po niskim cenama za ribu i testeninu, a istovremeno ima najskuplje voće i povrće.
 

Šta da vam kažemo...morate da posetite (bar) dva marketa, ako hoćete da prođete najjeftinije moguće
 

Brašno, žitarice, peciva i testenina najpovoljniji su u "Tempu" i "Rodi", a ubedljivo najskuplji u "Merkatoru" i "Maksiju". Cene ispod prosečnih u toj grupi imaju još "Dis" i "Univereksport". "Idea" ima prosečne cene brašna, testenine, žitarica i peciva. Prosečna ušteda između maksimalne i minimalne cene za ovu grupu proizvoda je 23 dinara.

Voće i povrće najpovoljniji su u "Disu" i "Rodi", najskuplje u "Tempu" i "Maksiju". Na voću i povrću može da se uštedi od 28 do 34 dinara po kilogramu.

Kada su u pitanju zamrznute i konzervisane namirnice, najnepovoljniji su "Merkator" i "Maksi". Ostali marketi su ujednačeni po cenama. Market koji je najbliži prosečnim cenama je "Idea". Ujednačeno su povoljni "Dis", "Univereksport" i "Roda". U toj grupi namirnica može u proseku da se uštedi 29 dinara, a konkretno za zamrznuto povrće čak do 50 dinara.

Za konzervisanu i smrznutu ribu najpovoljniji market je "Roda", a potom "Tempo". Cene niže od prosečnih imaju i "Dis" i "Univereksport". Najskuplji su "Maksi" i "Merkator", dok "Idea" ima cene nešto više od prosečnih. U proseku, za te namirnice ušteda je oko 40 dinara. Ako neko kupuje skuplje proizvode kao što je oslić - može da uštedi i do 80 dinara.

Kada se uporede cene mesa i mesnih prerađevina, više je skupljih nego povoljnih trgovinskih lanaca, a samim tim velike su i oscilacije između minimalnih i maksimalnih cena. Prosečna ušteda iznosi oko 200 dinara po kilogramu. Indeks odstupanja pokazuje da je meso najjeftinije kupovati u "Disu" i "Rodi". Najskuplje meso i mesne prerađevine imaju "Maksi" i "Merkator".


U grupi u kojoj su mleko i mlečne prerađevine, "Merkator" je najskuplji, a slede "Univereksport" i "Idea". Cene niže u odnosu na prosečne imaju "Roda", zatim "Dis", pa "Tempo". Prosečna ušteda po artiklu je 86 dinara, a za sireve i više od 200 dinara po kilogramu.

Na prozvodima kao što su ulje, šećer, so i napici, marketi najčešće kompenzuju popuste u ponudi. Te namirnice su najskuplje u "Maksiju", slede ujednačeni po skupoći - "Tempo" i "Idea". Najpovoljniji su "Dis", "Roda" i "Tempo", dok "Univereksport" spada među povoljne, ali je blizu prosečnih cena.

Provera u Beogradu, Nišu i Novom Sadu

Monitoring cena je rađen 18. i 19. novembra u Novom Sadu, Beogradu i Nišu. Za svaki trgovinski lanac proveravane su cene u tri prodajna mesta izuzev za Merkator i Univereksport (dva) jer nemaju predstavništvo u Nišu.

2024 © - Vesti online