Nedelja 23.11.2014.
18:57
B92

Kinezi do kraja iskopirali Lend Rovera

Gore je Lend Rover, a dole kineska kopija ali sa drugim imenom
 

Kineski proizvođači automobila skloni su da "kloniraju" modele poznatih svetskih kompanija i da takva vozila pod drugim imenom i svojim amblemom prodaju na domaćem tržištu.  Izgleda da su u slučaju kopiranja modela "evok" preterali što je razljutilo prvog čoveka Lend Rovera, Ralfa Speta.


On je izjavo da kineski LendVind X7, koji je imao premijeru na auto-salonu u gradu Guangžu, predstavlja tipičan primer krađe intelektualne svojine i da će se zbog toga obratiti kineskim vlastima.

"Veoma sam razočaran činjenicom da se ovakva vrsta kopiranja dešava u Kini. To je nedopustivo", izjavio je Spet.
 

"Rendž Rover Evok predstavlja intelektulanu svojinu kompanije Jaguar-Lend Rover i svaka 'krađa' te svojine u suprotnosti je sa propisima koji se primenjuju širom sveta", kazao je on.


Izvršni didrektor Lend Rovera istakao je da njegova kompanija uvlaže velika sredstva u Kinu kroz partnerstvo sa proizvođačem automobila Čeri i da to što je LendVind uradio lansiranjem modela X7 šteti njihovim poslovnim interesima.


"Razgovaraću sa kineskim zvaničnicima i našim partnerom u Kini kako bismo pronašli način za rešenje ovog problema koji podriva i kredibilitet Kine kao države", rekao je Ralf Spet.

Lend Rover je nedavno započeo proizvodnju modela "evok" u Kini. I dok original u toj zemlji košta od 50.000 evra, klon LendVind X7, koji će se na tržištu pojaviti krajem novembra prodavaće se za 17.000 evra.

2024 © - Vesti online