Nedelja 23.11.2014.
16:59
Beta

Rasistički zakon: Izrael zemlja jevrejskog naroda, ukida se arapski jezik

Izrael više nije demokratska država, već samo jevrejska
 

Posle oštre rasprave, od 22 ministra izraelske vlade, njih 14 je podržalo usvajanje tog dokumenta koji još treba da bude usvojen i u parlamentu da bi postao zakon.

Današnje glasanje verovatno će izazvati dodatne napetosti sa izraelskim Arapima i Palestincima, a moguće i krizu vlade premijera Benjamina Netanjahua zbog oštrog protivljenja zakonu nekih koalicionih partnera.

Arapi bez zemlje, jezika i boravišnog prava

Izraelski poslanici pozvali su na uvođenje serije oštrih mera, u koje spada i da se palestinskim ekstremistima oduzme dozvola za boravak, kao odgovor na talas nasilja. Izrael je već nastavio s kontroverznim planom uništavanja kuća palestinskih napadača.

 

Premijer Benjamin Netanjahu pozvao je na zakon kojim bi bila oduzeta boravišna prava Palestincima umešanim u napade na Izraelce.
"Ne može da neko ko nanosi štetu Izraelu, ko poziva na uništenje države Izrael, uživa prava kao što je socijalna sigurnost", rekao je Netanjahu.

U nacrtu zakona Izreal se više ne definiše kao "demokratska i jevrejska država", već samo kao "država jevrejskog naroda". Zakon poziva na priznavanje jevrejskog karaktera Izraela, a arapski jezik se izbacuje sa liste zvaničnih jezika.

Stanovništvo Izraela čini 20 odsto Arapa koji se oštro protive zakonu. Kritičari zakona smatraju da je u pitanju rasistička politika koja bi mogla dodatno da podgreje tenzije.

Izrael je osvojio istočni Jerusalim 1967. i anektirao ga, što je korak koji nije naišao na međunarodno priznanje. Iako je veoma mali broj od 300.000 Palestinaca u istočnom Jerusalimu dobio državljanstvo, boravišna dozvola im omogućava pristup socijalnim službama i slobodu kretanja.

Očekuje se da će zakon biti u parlamentu sledeće nedelje, ali njegova konačna verzija najverovatnije će biti mnogo umerenija, ocenjuje AP.

2024 © - Vesti online