Ponedeljak 24.11.2014.
03:16
Vesti

Hakeri i vašoj u spavaćoj sobi

Rusi gledaju bebu koja spava u Sidneju... i još mnogo toga!
 

O čemu se radi? Umešni hakeri uspeli su da "provale" u kamere po kućama i sisteme nadzora u poslovnim objektima, čak i bejbi- monitore i te snimke plasirali na ruskom sajtu. Britanci kažu da im je ovo bilo moguće zahvaljujući tome što mnogi sistemi za snimanje nemaju zaštitu ili su zaštićeni lošim lozinkama.


Kada su novinari iz Australije pokušali da provere ruski sajt, ispostavilo se da je većina hakovanih privatnih veb-kamera bilo isključeno. Ali, na mnogim drugim videli su se snimci sa ulica ili iz praznih garaža. U nekim prostorijama u koje su hakeri upali putem veb-kamera u njima, međutim, prikazuju prilično intimne, privatne prizore dok Australija spava.


Tako se na jednom snimku vidi pas kako u korpi spava na verandi pred kućom u Melburnu. Na drugom, "teče" video na kome je ćošak prostorije iz Sidneja sa bebom koja spava u krevetu.

Na meti su takođe i kuće i poslovni prostori u Engleskoj, uključujući gimnastičku salu u Mančesteru, kuću u Birmingemu i kancelariju u Lesteru.


- Sajt lociran u Rusiji upada u video-nadzor koristeći fabrički ugrađen program za ulaz koji se za većinu kamera mogu dobiti besplatno na internetu. Upada se u bezbednosne kamere poslovnih prostora i javnim mesta, pa do kamera ugrađenih u bejbi-monitore. Ovo je pretnja koje svi moramo da budemo svesni i da preduzmemo mere da se zaštitimo. Kao poslednji izlaz, uvek možete da pokrijete objektiv kamere, ako nećete da je koristite sve vreme - sugeriše Sajmon Rajs, menadžer britanske komisije.

2024 © - Vesti online