Subota 22.11.2014.
20:42
Blic

"Srpski husari" zovu dobrovoljce u Novorusiju

"Srbin Ivan" traži dobrovoljce za rat u Donjecku i Lugansku
 

Obučen u maskirnu uniformu s nepoznatim simobilma na rukavima, u snimku okačenom na Jutjubu, pojavljuje se nepoznati borac koji najavljuje osnivanje nove paravojne jedinice sa srpskim dobrovoljcima u Ukrajini.

"Rode moj, na današnji dan, 21. novembra, u svetlu velikog pravoslavnog praznika Aranđelovdana, dana svetog Arhangela Mihaila, obaveštavam vas o početku mobilizacije i popunjavanja nove srpske dobrovoljačke jedinice, koja će na operativnom nivou imati dva eskadrona, od kojih će jedan biti operativan na teritoriji DNR-a, dok će drugi biti na teritoriji LNR-a i koji će biti u punom raspolaganju oružanim snagama Novorusije", kaže muškarac kojeg na društvenim mrežama Rusi predstavljaju kao "Srbina Ivana".

Prema njegovim rečima, za selekciju i organizaciju dobrovoljaca, logističke potrebe, obuku i doktrinu novoosnovane jedinice brinuće se koordinaciono telo pod nazivom Patronat, sa sedištem u Moskvi.

"Jedinica će nositi naziv Srpski husarski puk, po uzoru na istoimenu jedinicu osnovanu od strane ruskog imperatora Petra Velikog, kada je srpskom majoru Ivanu Albanezu dodeljen zadatak da osnuje prve srpske husare, koji će braniti granice ruske imperije. Činjenica koja nas je inspirisala da osnujemo jedinicu srpske husarije je da je ona osnovana da bi branila teritorije današnje Novorusije", kaže "Srbin Ivan".

Borac "Srpskog husarskog puka" kaže da su novi husari dobili i novu namenu.


"U većini slučajeva, husarija danas vrši ulogu izviđačko-diverzantske jedinice, moderne konjice, odnosno oklopno-mehanizovanih brigada i artiljerije. Prateći ove primere, i za SHP je planirano da preuzme istu rolu, ali trenutno ćemo da se usaglasimo s potrebama narodnih republika", kaže on.

2024 © - Vesti online