Subota 22.11.2014.
20:33
Beta, Srna

U svemiru dve žene i kafica

Samanta Kristoforeti nosi u svemir i aparat za kafu
 

Kristoforeti će poleteti sa kosmodroma u Kazahstanu sa dvojicom kolega astronaouta. Italijanka je pilot lovačkih aviona i kapetan u italijanskom ratnom vazduhoplovstvu. Ruskinja Serova (38), koja je već u svemiru, je raketni inženjer i nalazi se u orbiti od kraja septembra.

Obe će provesti po šest meseci u svemirskoj stanici koja se nalazi na visini od 429 kilometara. One idu stopama šest Amerikanki koje su imale duže boravke na stanici. Dve Amerikanke bile su zajedno na stanici sa četiri muškarca 2010. godine. Još dve žene stigle su do ranga komandanta svemirske stanice.

Italijanka donosi aparaz za espreso

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) uskoro će popiti prvu kafu, zahvaljujući aparatu za espreso, specijalno dizajniranom za uslove u bestežinskom stanju. Specijalni aparat za espreso kafu, težak oko 20 kilograma, rezultat je saradnje italijanske kompanije "Argotek" za aeronautički inženjering i čuvene italijanske marke kafe "Lavaca". Samanta (37) neće biti samo prva Italijanka koja će se boraviti u svemiru već i prva žena astronaut u istoriji osvajanja kosmosa koja će popiti pravi italijanski espreso u orbiti.

I Serova i Kristoforeti ne vole da odgovaraju na pitanja vezana za to što su žene. Italijanka je izbegla većinu pitanja vezanih za njen pol uoči planiranog poletanja u svemir u nedelju. Serova je pokušala isto to da uradi pre svog poletanja na šestomesečnu misiju krajem septembra, ali su je ruski novinari ipak pitali da li sa sobom nosi šminku i šta će raditi sa kosom tokom šest meseci.

Ona je ignorisala pitanje o šminki, a za frizuru je odgovorila.

"Imam pitanje za vas, zašto ne pitate za Aleksandrovu kosu na primer", misleći na kolegu Aleksandra Samokutajeva koji je sedeo pored nje na konferenciji za štampu. "Žao mi je, to je moj odgovor, hvala," dodala je.

Kristoforeti je prva žena koju je Evropska svemirska agencija poslala na dužu svemirsku misiju.

Serova je samo jedna od četiri Ruskinja koje su letele u svemir i prva koja će provesti duže vreme na ovoj svemirskoj stanici. Rusija je prvi put poslala ženu u svemir 1963, Valentinu Terješkovu, dve decenije pre Amerike, a 1984. je imala prvu ženu koja izašla u svemirsku šetnju, Svetlanu Svatiskaju.

2021 © - Vesti online