Subota 22.11.2014.
09:11
B. Božin - Vesti

Mobilni operater Vodafon upleten u špijunažu

Spas u Moskvi: Edvard Snouden
 

Ovaj list se poziva na do sada neobjavljene dokumente iz arhive bivšeg saradnika NSA Edvarda Snoudena, u koji su imali uvid još i nemačke NDR, VDR i britanska televizija Kanal 4. U njima se navodi da je britanska tajna služba od 2009. godine špijunirala ukupno 63 podmorska internet kabla, od toga je u 29 slučajeva pomenuta firma pružala pomoć u prisluškivanju. Na ime toga se samo u februaru 2009. godine, kao nagrada za pristup podacima, u firmu slilo 7,5 miliona evra.


Šifrovani naziv firme glasi Džerontik. Iz zabeleški u kalendaru se vidi da je postojao "zajednički projektni tim" radnika Džerontika i tajnih službi. Još jedan interni izveštaj dokumentuje da su se zaposleni u pomenutoj firmi i obaveštajci sastajali zbog "mogućih rizika pri radu".


Prema tim navodima, britanska tajna služba GĆK je uz pomoć Kejbla i vajerlesa očito imala čak i pristup infrastrukturi drugih kompanija. Ukradeni podaci bi zatim bili obrađivani posebnim programom pod kodnim imenom incenser . Ovaj program je nastavljen da se koristi i posle preuzimanja kompanije od strane Vodafona, barem do aprila 2013. godine.
 

Vlade im plaćale

Britanska firma Vodafon je saopštila da su oni proverili priču i da nisu pronašli "nikakve dokaze koji su protivni zakonima u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i EU". U nekim slučajevima, dodaje se, bilo je moguće da vlade plate naknade za "zakonite" pomoćne usluge. Vodafon iz toga nije izvukao profit, tvrde u ovoj kompaniji.

2024 © - Vesti online