Subota 22.11.2014.
08:14
O. Ikodinović - Vesti

Američkim oružjem se raspiruje vatra u Ukrajini

Godišnjica će ostati upamćena po zvižducima naroda upućenim predsedniku Petru Porošenku
 

- Amerikanci žele da isključe iz procesa Donjecku i Lugansku narodnu republiku, a to će na kraju situaciju dovesti u ćorsokak. Takođe, Vašington otvoreno govori o neophodnosti isporuke oružja Kijevu. Na taj način, umesto da pozivaju na nove pregovore, SAD predlažu novi rat. Oni su od samog početka ohrabrivali krvoproliće u Ukrajini. Prvo na Majdanu, zatim u Odesi, a potom na jugoistoku zemlje, rekao je zamenik predsednika Narodnog saveta DNR Denis Pušilin.

Pokolj na istoku

Za samo godinu dana, u kaznenoj ofanzivi koju nove kijevske vlasti vode protiv proruskog stanovništva na jugoistoku Ukrajine, ubijeno je više od 4.000 ljudi, a ranjeno skoro 10.000. Broj izbeglica, koji je registrovan u Rusiji, dostigao je skoro 400.000 ljudi.

- Budući da se Ukrajina nalazi pod spoljnim upravljanjem vašingtonske administracije, nema sumnje da Porošenko, Jacenjuk i druge marionete podržavaju agresivne ideje Bajdena - istakao je Pušilin. Po njemu, umesto da dođe do deeskalacije - sada preti novi rat, a u tom slučaju, odgovornost za mogući propast dogovora iz Minska leži na Bajdenu i Porošenku.


Sekretar Saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je juče da su SAD jedan od inicijatora konflikta u Ukrajini, ističući i da bi se "Ukoliko bi oni njima prodavali oružje, konflikt bi se samo proširio". Ovako je on komentarisao izjavu zamenika savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Tonija Blinkena (da vlasti SAD treba da razmisle o dopremanju "smrtonosnog oružja" Ukrajini radi odbrane).
 

Podrška Kongresa SAD

Američka agencija AP je podsetila na to da dopremanje vojne opreme Ukrajini ima široku podršku u američkom Kongresu. Ranije je administracija u Vašingtonu tvrdila da njihova pomoć Ukrajini, iako uključuje vojnu opremu, ne obuhvata oružje, ali je Bela kuća odbijala da isključi mogućnost budućih isporuka oružja Ukrajini.

2024 © - Vesti online