Četvrtak 15.04.2010.
11:11 >> 12:54h
Tanjug

Medvedev: Rusija se vraća u Argentinu!

Rusija se "vratila u Latinsku Ameriku": Dmitrij Medvedev i Kristina Fernandes
 

Medvedev je doputovao u Buenos Aires sa velikom grupom ruskih poslovnih ljudi, političara i naučnika, u okviru turneje koja će ga dovesti u Braziliju na samit država u brzom ekonomskom razvoju.

Poseta Medvedeva Argentini je prva poseta jednog šefa ruske države toj zemlji u 125 godina bilateralnih odnosa, uključujući doba SSSR-a.


Ruski predsednik je u glavnom gradu Argentine rekao da je finansijska kriza pogodila trgovinu između dveju zemalja ali da je "Argentina jedan od glavnih južnoameričkih partnera Rusije i da će pukotine nastale tokom krize biti popunjene."

Medvedev je sa predsednicom Kristinom Fernandez potpisao desetak sporazuma u rasponu od vasionske tehnologije do nuklearne energije i vađenja nafte sa morskog dna. Argentina je prošle godine uknjižila višak od 705 miliona dolara u trgovini sa Rusijom, uglavnom zahvaljujući izvozu govedine.

Ruski predsednik Dmitrij Medvedev ocenio je danas da povratak Rusije u Latinsku Ameriku ne bi trebalo da kod drugih zemalja izaziva uznemirenje, a da "ukoliko to nekoga i dotiče", Moskva za to ne mari.

"Imam utisak da u Beloj kući u Vašingtonu sede razumni ljudi i, ako je to tako, neće prihvatati (povratak Rusije u Latinsku Ameriku) sa strahom", rekao je ruski predsednik tokom posete Argentini.

Agnecija Itar Tas izveštava da su dve zemlje tokom posete zaključile nekoliko sporazuma i ugovora u oblasti vojno-tehničke saradnje, energetike, saobraćaja i kosmičkog istraživanja.


Između ostalog, posle susreta Medvedeva sa predsednicom Argentine, potpisan je ugovor o isporuci dva transportna helikoptera "Mi-171 E" za potrebe argentinskog Ministarstva odbrane.

"Ovde žive naši prijatelji, želeli bismo da sa njima razvijamo saradnju", rekao je ruski predsednik i dodao da je "svet globalan" i da "niko nema monopol na istinu".


Predsednica Argentine Kristina Fernandes de Kiršner rekla je da su u modernom svetu zemlje Južne Amerike u potpunosti samostalne i da niko nema pravo da im nameće svoju poziciju.


"Živimo u jednom svetu i niko, nijedna - čak i najsnažnija zemlja, nema pravo da nameće svoju poziciju drugim zemljama", rekla je ona, zalažući se za saradnju sa svim zemljama sveta, preneo je Itar-Tas s.


Medvedev je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Rusija namerava da investira u Argentinu samo po liniji atomske energetike nekoliko milijardi dolara, prenela je agencija RIA Novosti. Prema njegovim rečima, postoje i drugi projekti, kao što je saradnja u oblasti železničkog saobraćaja.


De Kiršner je rekla da se Argentina sada vraća programu razvoja nuklearne energetike, koji je 1990-ih zaustavila, i saopštila je da je argentinska strana spremna da se bavi projektom izgradnje atomske centrale "Atuča-3" i nizom drugih projekata.


Ruski "Rosatom" potpisao je protokol sa argentinskim ministarstvom za plan, investicije i usluge o pravcima saradnje u oblasti miroljubive upotrebe atomske energije, navode ruske agencije.

2024 © - Vesti online