Četvrtak 15.04.2010.
11:01
Tanjug

"Dani Beograda" počinju sutra

 Plakat sa prošlogodišnje manifestacije "Dani Beograda"
 

Centralni događaj manifestacije biće svečano otvaranje Avalskog toranja, u ponedeljak, 19. aprila, izjavio je portparol organizatora Veljko Jovanović.


Prema njegovim rečima, manifestacija će, u prisustvu najvišihih državnih zvaničnika, početi u 17 sati i trajaće do 20 sati, kada će posetioci biti u prilici da uživaju u audio-vuzuelnom spektaklu.

"Dani Beograda", od 16. do 19. aprila, održavaju se, osmi put, u novoj i obnovljenoj formi.


Ovom manifestacojim obeležava se prvo pominjanje slovenskog imena Beograd u jednom pisanom dokumentu iz 878. godine i primopredaja ključeva prestonog grada i drugih srpskih gradova knezu Mihailu Obrenoviću 1867. godine.
 


Sektretar za kulturu grada Beograda Ivana Avžner rekla je da je ove godine, zbog smanjenog budžeta, napravljen napor da se građanima prestonice ponudi raznovrstan program.


"Dani Beograda" će početi svačanom sednicom Skupštine grada, na kojoj će biti proglašeni dobitnici Nagrade Beograda za 2009. godinu, istakla je Avžner.


Ona je navela da će građani, tokom tri dana, biti u prilici da se, u organizaciji Beogradske tvrđave, upoznaju sa "najznačajnijim tačkama Singidumuma", antičkom muzikom, kao i jelima i borbama Rimskog carstva.


Biblioteka grada Beograda će predstaviti prevod (sa nemačkog) vodiča srpske prestonice iz 17. veka, pod naslovom "Otmeni grad Grihišvajs", ukazala je Avžner.
Muzej grada Beograda prezentovaće monografiju Paje Jovanovića, koji je u toku prošle godine u Beogradu dobio svoj legat sa stalnom postavkom, podsetila je sekretar za kulturu.
Takođe, kako je istakla, za posetioce tvrđave biće upriličeni koncerti muzičkih škola Josif Marinković, Stanković i Mokranjac, kao i premijera filma "Kao rani mraz" Đorđa Balaševića, u centru "Sava".

Zamenik gradskog sekretara za kulturu i član odbora manifestacije "Dani Beograda" Aleksandar Peković rekao je da će program ove godine biti proširen i na periferne delove grada i da će građani Sopota, Mladenovca ili Surčina biti u prilici da uživaju u nizu koncerata, tribina, prezentaciji knjiga i izložbi fotografija.

2024 © - Vesti online