Četvrtak 15.04.2010.
10:38
Tanjug

Dan žalosti u Srbiji

Pored knjige žalosti u poljskoj ambasadi u Beogradu stoji fotografija nastradalog predsednika Kačinjskog i njegove supruge Marije 

 Vlada Srbije proglasila je 15. april Danom žalosti zbog avionske nesreće u Smolensku, kada je osim Kačinjskog i njegove supruge poginulo još 95 putnika i članova posade, među kojima visoki politički i vojni zvaničnici te zemlje.


Ambasada Poljske u Beogradu zahvalila je predstavnicima srpskih vlasti, građanima i članovima diplomatskog kora, koji su poljskom narodu izrazili saučešće povodom pogibije visokih zvaničnika te zemlje.

"Svaki gest saosećanja, prijateljstva i solidarnosti u trenucima kao što je ovaj, neprocenjiv je i ublažava osećaj tuge i žalosti", saopšteno je iz ambasade.


Povodom tragične pogibije Kačinjskog, u katedrali Blažene Device Marije u Beogradu, u 19 časova će biti održano ekumensko bogosluženje za pokoj duša žrtava avionske nesreće, koje će zajedno služiti sveštenici Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.


Telegrame saučešća posle nesreće poljskom narodu i Vladi uputili su predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković, predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović, ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, patrijarh srpski Irinej i mnogi drugi.


Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je "poljski predsednik Kačinjski bio iskreni prijatelj Srbije i da Srbija to nikada neće zaboraviti".


Poljski predsednik se nije slagao sa odlukom vlade svoje zemlje da prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.


Avion u kojem je se nalazio najviši državni vrh Poljske srušio se 10. aprila prilikom pokušaja da sleti na aerodrom Smolensk u zapadnoj Rusiji.


Kačinjski je tog dana, na groblju u Katinskoj šumi, trebalo da oda poštu hiljadama poljskih žrtava sovjetske tajne policije, koje su, po naređenju Staljina, streljane 1940. godine.

2024 © - Vesti online