Petak 21.11.2014.
15:06
Beta, B92, Blic

Akcize na sok i struju pune budžet

Eventualno uvođenje akciza na sokove i struju jedan je od načina da se dopuni državni budžet
 

"To je jedan od načina da se dopuni ispražnjeni budžet i predupredi eventualano kašnjenje u najavljenoj reformi državnih i preduzeća u restrukturiranju", rekao je Đogović i dodao da je verovatno Međunarodni monetarni fond tražio da se, zbog eventualnog odstupanja od planova, nađe siguran i predvidiv način dodatnog punjenja budžeta.

Prema njegovim rečima, uvođenje akciza na sokove ne bio bio neki novitet Srbije, jer, kako je rekao, u nekim zemljama postoje akcize na gazirane sokove. Đogovoć je rekao da očekuje da će doći do smanjenja potražnje sokova i bez uvođenje akciza, jer su smanjene plate u javnom sektoru i penzije.

"Kod struje može da dođe do dodatnih kašnjenja u plaćanju, jer struja mora da se troši. Ali tu je država da reaguje i da pomogne onima koji ne mogu da plate račune za struju i da ih oslobodi plaćanja ili da ih subvencioniše, a da naplati onima koji objektivno mogu da izmire svoje račune", rekao je Saša Đogović, saradnik Insituta za tržišna istraživanja.

Kako piše današnji Blic, Vlada Srbije je pripremila nacrt zakona koji predviđa uvođenje akciza na struju i sva bezalkoholna pića, izuzev mineralnih voda.

Akciza na struju, prema pisanju tog lista, trebalo bi da se naplaćuje od 1. aprila naredne godine, po završetku grejne sezone, ali još nije odlučeno koliko će iznosti taj porez, ali bi trebalo da bude između 10 i 15 odsto.

EPS: Nije bilo razgovora o akcizi

Elektroprivreda Srbije (EPS) nije zvanično obaveštena o mogućnosti uvođenja akciza na struju, rekli su agenciji Beta u tom javnom preduzeću.

"Nije bilo ni zvaničnih, ni nezvaničnih razgovora o uvođenju akciza sa poslovodstvom EPS-a", rekli su u EPS i dodali da je pitanje akciza u nadležnosti Vlade Srbije i da EPS ne odlučuje o tome.

 

Akciza na struju će, dodaje se, biti uvedena umesto klasičnog poskupljenja struje, koje je najavljeno za proleće 2015. Kada su u pitanju bazalkoholna pića, po pisanju Blica planirana je akciza od jednog do dva dinara po litru, a naplaćivala bi se od Nove godine.

Akciza će važiti i za negaziranu vodu, ako, naprimer, u njoj ima dodatog limuna.

Blic još navodi da će od 1. januara 2015. biti povećane akcize na tečni naftni gas i na sve vrste motornih goriva i cigarete.

List piše da Vlada razmatra i izmene Zakona o porezu na dobit, koje predviđaju smanjenje stope poreza sa 15 na 13 odsto.

2024 © - Vesti online