Četvrtak 15.04.2010.
10:05
Srna

Pucnji rasturili miting svrgnutog predsednika

Prema rečima svedoka, u vreme kada su se začuli hici, Bakijev je držao govor. Konvoj vozila sa svrgnutim predsednikom vrlo brzo se udaljio sa mesta održavanja mitinga. Još nema podataka o eventualnim žrtvama.

Neposredno pred početak mitinga u Ošu se okupilo više hiljada ljudi kako bi protestovali zbog dolaska svrgnutog predsednika, dok su u grad stigle i pristalice Bakijeva. Očevici su izjavili da se okupilo više od 2.000 demonstranata koji su nosili transparente na kojima je pisalo "ne želimo krv".

Bakijev je pobegao u region Džalalabad na jugu Kirgizije neposredno pošto su vojnici 7. aprila otvorili vatru na demonstrante, što je dovelo njegove političke neistomišljenike na vlast.

Privremena vlada Kirgizije naredila je Bakijevu da se preda i zapretili su da će, u slučaju da nastavi da prkosi privremenim vlastima, biti uhapšen.

Jedan od Bakijevljeve braće, Kanibek, rekao je Asošiejtid presu da Bakijev nije povređen i da se vratio kući u selo Tejit.

Najmanje 84 osobe su poginule 7. aprila kada su policija i vojska otvorili vatru na masu demonstranata u prestonici. Opozicija je preuzela vlast 8. aprila i na čelo privremene vlade došla je Roza Otunbajeva, nekadašnji ministar spoljnih poslova i ambasador Kirgizije u SAD i Velikoj Britaniji.

2024 © - Vesti online