Petak 21.11.2014.
06:00
O. I.

Ultimatum na odloženo

Diplomatske rukavice: Johanes Han i Aleksandar Vučić
 

Sudeći prema izjavama, na ovoj temi je više insistirao Vučić, koji je zvaničniku EU ponovio poznate stavove - strateški cilj Srbije je članstvo u Uniji, Beograd poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i neće uvoditi sankcije Rusiji.

Puškov: Ucenjuju Beograd

Šef Odbora Državne dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov rekao je da Srbiju ucenjuju.
- Ili se priključite sankcijama protiv Rusije, ili vas nećemo uzeti u razmatranje kao zemlju koja ima šanse za ulazak u EU - izjavio je Puškov i dodao da je problem Srbije u tome što ona "u skorije vreme svakako nema izgleda da uđe u EU", čak i ako se povinuje uceni.

- Isto govorim u Moskvi, Vašingtonu, Briselu, Beogradu i Kosovskoj Mitrovici i svakom drugom mestu. Sve što sam govorio o politici Srbije rekao sam i pred Putinom i pred Hanom. Mi nemamo tri niti dve politike - rekao je Vučić na konferenciji za novinare posle razgovora sa Hanom.


Premijer kaže da je Han bio veoma ljubazan i "nije insistirao na toj temi koliko sam ja želeo da stavove i poziciju Srbije razjasnim na isti način kako sam o tome više puta govorio".


Iako je potvrdio reči svog domaćina, pre nego što će se uživo obratiti novinarima u Beogradu, Han je uoči dolaska u Srbiju za više medija dao intervjue u kojima je podsetio na obavezu Srbije da uskladi svoju spoljnu politiku sa Briselom.


- Srbija se pravno obavezala, u okviru pristupnih pregovora, da postepeno usaglasi svoje stavove sa EU, o teškim pitanjima kao što su sankcije Rusiji. To je veoma važno i očekujemo od Beograda da ispoštuje ovu obavezu - bile su njegove reči.


Otud ne čudi što je poslanik opozicione DS Borislav Stefanović jučerašnji dan predviđen za poslanička pitanja Vladi iskoristio da pita premijera i šefa diplomatije Ivicu Dačića, da li poseta evropskog komesara znači da je Srbija dobila utlimatum da uvede sankcije Rusiji?

Može - ne može

Iako je Han siguran da narednih nedelja može biti otvoreno neko od poglavlja, ostalo je da Nemačka insistira da se poglavlje 35. o primeni Briselskog sporazuma i normalizaciji mora prvo otvoriti. Kako Kosovo još nije dobilo novu vladu, nemoguće je napraviti pomak, pa je jasno zašto je Vučić rekao da "od komesara nije tražio i nije molio da EU omogući otvaranje pregovora sa Srbijom pre kraja ove godine ili pre bilo kojeg datuma".

2022 © - Vesti online