Četvrtak 20.11.2014.
11:27
Srna

Evropski muslimani napuštaju islam

Menjaju Kuran za Bibliju, ili prestaju da veruju uopšte
 

Francuz Said Uidžibu, koji se odrekao islama i prešao u evanđelske protestante, kaže da je vreme da i ostali bivši muslimani izađu u javnost i to saopšte. Kako kaže, ostali muslimani "tolerišu" to što je on učinio, ali je priznao da je njegova odluka izazvala i određenu dozu negodovanja.

Said upozorava i na "dvostruki jezik" koji prema nekadašnjim muslimanima koriste određeni ogranci islama u Francuskoj, bliski "Muslimanskom bratstvu" i "salafistima".

"Odricanje vere je tabu tema u mislimanskoj kulturi i, ukoliko u Kuranu nema predviđene kazne, proročka tradicija poziva na ubijanje otpadnika", ističe Raduan Atija, nekadašnji imam, koji je školu završio u Saudijskoj Arabiji, a sada je stručnjak za islam na Univerzitetu u Liježu.

Veliki broj evropskh muslimana koji napušta islam okreće se evangelizmu, čiji propovednici pokušavaju da prošire svoj uticaj na radnička i imigrantska naselja u kojima većinu čine muslimani. Atija ističe da je uzrok napuštanja islama sve veći islamski radikalizam i svetski džihadizam.

Inženjer iz Belgije, koji nije želeo da bude imenovan, napustio je islam jer nije saglasan sa "potpunom kontrolom" te vere nad životom ljudi. "Dosta mi je sveprisutnosti fundamentalista i 'licemerstva islama'", kategoričan je inžinjer. On se pridružio grupi koja se bori protiv muslimanske "indoktrinacije".

Slične organizacije godinama postoje u Britaniji i Nemačkoj i uglavnom su sastavljene od Iranaca u egzilu. "Centralni savet nekadašnjih muslimana" u septembru je u Nemačkoj pozvao na proteste protiv nekolicine salafista koji su sebe proglasili "šerijatskom policijom" u gradu Vupertalu.

Prema pojedinim procenama, u Londonu, gde živi oko 600.000 muslimana, desetak hiljda njih su agnostici.

2024 © - Vesti online