Sreda 19.11.2014.
14:39
Beta

"Svi poglavice, a nigde Indijanaca"

Dušan Vujović: Primer javnog preduzeća u kojem su neophodne reforme je EPS u  kome su svi poglavice, a nigde Indijanaca
 

On je novinarima nakon predstavljanja Bele knige Saveta stranih investitora kazao da se još ne zna koliki će obim prilagođavanja biti u kojoj godini, odnosno kolika će ušteda morati da uđe u budžet za 2015. godinu.

Državni gubitaši dogodine bez plata?

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je da javna preduzeća koja imaju gubitke – neće moći da od 1. januara 2015. godine isplaćuju plate zaposlenima.

Vujović je ponovio da je usaglašeno 99 odsto aranžmana sa MMF-om i da problem nije sadržaj programa koji Srbija treba da sklopi s tom međunarodnom finansijskom institucijom. Rekao je da se sada traži modalitet da se sprovedu utvrđene mere poput naplate taksi za transfer gasa kroz Srbiju ili da se utvrdi kako će očekivane uštede u Elektroprivredi Srbije (EPS) biti prenete na budžet.

Vujovć je rekao i da će se prvi put tri četvrtine programa Srbije sa MMF odnositi na praćenje i restrukturiranje javnog sektora.

On je kao primer javnog preduzeća u kojem su neophodne reforme, naveo EPS koji ima 600 direktora i rekao da su "svi poglavice, a nigde Indijanaca".

"EPS sada ima dve milijarde evra prihoda godišnje. Reformama i optimizacijom rada EPS bi se doveo u red, mogao bi a privuče strane investitore,da proizvodi više struje i da je izvozi", rekao je Vujović.

Vujović je rekao i da će deo programa sa MMF obuhvatiti reformu Poreske uprave, da bi poreski inspektori radili efikasnije i otklonile se mogućnosti korupcije. Dodao je da je reforma Poreske uprave bitna da bi se ostvarili očekivani prihodi budžeta.

"Deo MMF programa biće i da u Srbiji ima stalnog savetnika za oporezivanje i top menadžera za tu oblast", rekao je Vujović i dodao će Poreska inspekcija imati podregionalne kancelarije, koje će biti nadležne za kontrolu u krugu od 50-60 kilometara.

Ministar finasnija je rekao da će inspektori ujutru dobijati ime firme koju će kontrolisati, kako bi se izbegla korupcija.

2024 © - Vesti online