Sreda 19.11.2014.
12:14
Beta

"Optimista sam, Srbija izlazi iz krize"

Dušan Vujović: Srbija je otvorena za strane investicije jer je od 500 kompanija koje učestvuju u ukupnoj proizvodnji i izvozu zemlje
 

"Ja sam optimista što se tiče izlaska Srbije iz krize, i to ne na osnovu obećanja, već realnog programa i jasnog akcionog plana koji ćemo sprovoditi uz pomoć MMF-a", rekao je Vujović na predstavljanju "Bele knjige" Saveta stranih investitora, u kojoj su ocenjeni uslovi poslovanja u Srbiji.

Vujović je izrazio očekivanja da će investitori ceniti napore Vlade Srbije da sprovede promene u poslovnom okruženju i realizuje reforme koje će, kako je rekao, "raščistiti sa nasleđem iz prošlosti i uvesti više reda, discipline i efikasnosti u rad javnih preduzeća".

On je istakao da više nema opravdanja da preduzeća ne plaćaju svoje obaveze i najavio da će od 1. januara iduće godine početi rešavanje problema u toj oblasti.

"Fokusirani smo na rešavanje problema u Železari Smederevo i hemijskom komleksu, jer ta preduzeća mogu da budu osnova za rast industrijske proizvodnje i izvoza Srbije", rekao je Vujović.

Govoreći o "Beloj knjizi", koja predstavlja godišnji izveštaj stranih investitora o uslovima poslovanja u Srbiji, ministar finansija je izrazio želju da njihove preporuke budu prevedene u akcioni plan koji će biti realizovan tokom sledeće godine.

"Nije dovoljno to što je samo u 37 odsto preporuka iz prošlogodišnje 'Bele knjige' ostvaren napredak. Hteo bih da to bude bar 77 odsto", kazao je Vujović i dodao da mnoge od tih preporuka mogu odmah da se primene.

On je naveo da Vlada Srbije radi na unapređenju poslovanja posebno u dve oblasti - izdavanju građevinskih dozvola i primeni poreskih propisa.

"Srbija je otvorena za strane investicije jer je od 500 kompanija koje učestvuju u ukupnoj proizvodnji i izvozu zemlje, 190 u stranom vlasništvu, što je jedna trećina", kazao je Vujović i naveo da su strane investicije postali veliki i važan deo srpske privrede i u svim planovima vlade se na njih veoma računa.

Po oceni Vuijović, dobro je što strane kompanije u Srbiji šire delovanje sa finansijskog i bankarskog sektora u prerađivački i industrijski sektor, što dopronosi izvozu i zapošljavanju.

"Vlada bi htela da se tako i nastavi", naglasio je Vujović i izrazio očekivanje da će međunarodno okruženje u 2015. biti povoljnije i da će evropska monetarna politika obezbediti rast u Evropi, čime će se poećati izvoz iz Srbije, posebno u Nemačku i Italiju, koji su najveći spoljnotrgovinski partneri.

2024 © - Vesti online