Sreda 19.11.2014.
09:49
O. Ikodinović - Vesti

Lavrov: EU blizu tačke bez povratka

Evropska unija je važan partner za Rusiju: Sergej Lavrov
 

On je rekao da je politika EU prema aktuelnoj ukrajinskoj krizi - očigledno pokušaj da se prebaci odgovornost koja, u stvari, podriva poverenje prema evropskom kontinentu.

- Zainteresovani smo za progresivni razvoj odnosa (sa EU) - rekao je Lavrov na zajedničkoj sednici Kolegijuma ruskih i beloruskih ministarstava inostranih poslova i primetio da "Rusija smatra EU za svog veoma važnog partnera".


Izjava šefa ruske diplomatije usledila je pošto je Brisel uveo nove, dodatne, sankcije proruskim snagama u Ukrajini, a Moskva odgovorila zabranom uvoza hrane iz zemalja EU.


- Rusija neće moliti Zapad da ukine jednostrane sankcije. Sankcije nisu naš izbor - rekao je Lavrov.


Ruski ministar je dodao da Moskva ponekad dobije predloge tipa "mi ćemo vam reći šta treba da uradite, a onda ćemo vam ukinuti sankcije".


"Mi nećemo učestvovati u takvim igrama", bio je jasan Lavrov i primetio da je u međuvremenu Zapad počeo da zagovara "potrebu da se revidiraju restriktivne mere" prema Moskvi.

Kijev guši jugoistok Ukrajine

Lavrov je primetio da je zvanični Kijev zauzeo kurs "društveno-ekonomskog gušenja jugoistoka Ukrajine. "Apelujemo da se započne sveukrajinski bezuslovni i izvršni dijalog kako je to predviđeno mirovnim sporazumima iz Minska od 5. septembra", rekao je Lavrov i dodao da je umesto uspostavljanja stabilnih kontakata, zvanični Kijev zauzeo kurs društveno-ekonomskog gušenja jugoistoka Ukrajine gde žive pretežno Rusi.

2024 © - Vesti online