Utorak 18.11.2014.
18:33
Beta

Nepoznata sudbina više od 1.600 nestalih u ratu na Kosovu

"Porodice s pravom mogu da budu nezadovoljne ukupnim rezultatima"
 

"Porodice s pravom mogu da budu nezadovoljne ukupnim rezultatima, nismo ni mi zadovoljni, ali sigurno da to nije zato što nećemo (da radimo), nego zato što su nam ograničeni resursi, informacije i mogućnosti", rekao je predsednik Komisije za nestala lica Srbije Veljko Odalović.

Prema njegovim rečima, delegacija Beograda je preuzela obavezu da naredne godine proveri još četiri moguće lokacije masovnih grobnica, a kosovskoj strani dostavljeno je šest zahteva za proveru lokacija.

Predstavnik Prištine Pajazit Nuši izjavio je da su na Kosovu samo porodice nestalih osoba zainteresovane za rešavanje njihove sudbine, i da nije zadovoljan stavom pojedinih kosovskih političara po pitanju nestalih.

On je istakao da dve strane, koje sarađuju u Radnoj grupi pod okriljem Međunarodnog komiteta Crvanog krsta (MKCK), nemaju "nikakav ugovor o balansu" prilikom utvrđivanja broja nestalih, već da istražuju sve slučajeve bez obzira na nacionalnost ili veru.

Nuši je kazao da su ove godine na lokaciji Rudnica kod Raške otkriveni posmrtni ostaci 53 osobe, uprkos speklacijama da tamo ima oko 250 tela, većinom stanovnika Rožaja i okoline. Kako je naglasio, utvrđivanje sudbine nestalih na Kosovu nastavlja se uprkos tome što nije formirana tamošnja Vlada.

Predsedavajuća Radne grupe, Lina Miler iz Crvenog krsta, rekla je da je ove godine učinjen značajan napredak, naročito u pogledu ekshumacije grobnice u Rudnici i potonje identifikacije i predaje ostataka 52 osobe njihovim porodicama.

Ove godine rešeno je ukupno 68 slučajeva, a tokom 10 godina rada mešovite Radne grupe broj nerešenih slučajeva smanjen je sa 3.200 na 1.655, kazala je ona.

Na pitanje da li smatraju da pitanje nestalih treba da bude tema pregovora Beograda i Prištine u Briselu, svi članovi Radne grupe složili su se da je to humanitarno, a ne političko pitanje, i istakli da imaju kvalitetan dijalog koji traje 10 godina bez prekida.

2024 © - Vesti online